Congresul Statelor Unite a adoptat, joi, după un vot în Senat, textul final al proiectului bugetului Apărării pentru 2010, cvasi-conform solicitărilor administraţiei, şi permiţând acesteia să cheltuiască până la 680 de miliarde de dolari, informează Mediafax.

Textul adoptat cu 68 de voturi pentru şi 29 împotrivă, rezultat al unui compromis între cele două camere ale Congresului, se apropie de solicitările Pentagonului. Camera Reprezentanţilor aprobase deja textul la începutul lui octombrie.

Proiectul de lege al bugetului urmează să fie transmis în orele următoare preşedintelui Barack Obama, care are la dispoziţie zece zile pentru a-l promulga.

El conţine o măsură menită să impună noi restricţii asupra ajutorului militar american acordat Pakistanului. Congresul doreşte în esenţă urmărirea materialului militar trimis în Pakistan şi susţine că Islamabadul nu trebuie să bulverseze „echilibrul puterilor din regiune”, făcând aluzie la tensiunile cu India.

Militari cu salarii mai mari

Textul stipulează printre altele şi o creştere cu 3,4 la sută a remuneraţiei acordate militarilor, respectiv cu o jumătate de punct procentual mai mult decât ceea ce solicitase Departamentul Apărării.

El prevede totodată 6,7 miliarde de dolari pentru finanţarea vehiculelor care rezistă la explozia minelor – Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) – respectiv cu 1,2 miliarde dolari mai mult decât solicitase administraţia.

Pe de altă parte, 7,5 miliarde sunt prevăzute pentru antrenamentul şi echiparea armatei şi poliţiei afgane.

În domeniul apărării antirachetă, textul permite finanţarea agenţiei americane pentru apărarea antirachetă, în valoare de 7,8 miliarde de dolari, adică exact cât solicitase administraţia Obama.

Bani pentru construirea de avioane militare

Printre programele anulate de congresmeni, după cum solicitase administraţia, se numără construirea avionului de vânătoare F-22 de către companiile Lockheed şi Boeing, din care au fost deja fabricate 187 de unităţi.

Totodată, sfidând ameninţarea unui veto al preşedintelui Obama, Congresul asigură finanţarea unui al doilea motor pentru avionul de vânătoare F-35, în valoare de 560 de milioane de dolari.

Proiectul de buget mai conţine şi dispoziţii care permit transferarea unor deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite pentru a fi judecaţi, în anumite condiţii.

El reformează de asemenea foarte controversatele tribunale militare excepţionale, care au misiunea de a judeca suspecţii de terorism. Astfel, mărturiile obţinute prin constrângere sunt de acum înainte interzise.

Textul solicită în acelaşi timp sancţiuni împotriva Iranului în cazul în care diplomaţia nu reuşeşte să determine Teheranul să-şi reconsidere programul nuclear. O dispoziţie cere preşedintelui american să prezinte până la 31 ianuarie un raport asupra discuţiilor demarate cu Iranul asupra dosarului nuclear.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Un american din 6 este sărac!
Citeşte şi Laureatul premiului Nobel pentru Pace a trimis trupe suplimentare în Afghanistan