Mai mult de două treimi (68%) dintre americani consideră că acest drept constituţional este la fel de important ca acela care asigură libertatea de exprimare sau libertatea presei, potrivit unui sondaj al Institutului de cercetări asupra religiei (PRRI), apărut miercuri.

Aproximativ 75% dintre etnicii albi gândesc în acest fel şi 56% din rândul celorlalţi etnici.

Însă marea majoritate este de părere că nu ar trebui să se permită portul unei arme de foc într-un lăcaş de cult (76%), clădire guvernamentală (73%) sau într-o instituţie de învăţământ superior (77%).

Opiniile sunt diferite în funcţie de convingerile religioase ori politice. Astfel, circa o treime (32%) dintre protestanţii evanghelici albi, 27% dintre protestanţi, 18% dintre cei fără religie şi 14% dintre catolici sunt în favoarea dreptului de a purta armă în biserică.

Cele mai multe răspunsuri favorabile în acest sens au venit din rândul celor care se declară apropiaţi de mişcarea conservatoare Tea Party (55%), de republicani (38%), urmaţi de independenţi (17%) şi democraţi (9%).

Protestanţii sunt de două ori mai numeroşi decât catolicii în apărarea acestui drept, afirmă într-un comunicat Daniel Cox, director de sondaj la PRRI, care subliniază că "protestanţii albi sunt mult mai predispuşi să deţină arme decât catolicii".

Trei americani din zece – de trei ori mai mulţi democraţi decât republicani – sunt de părere că un control mai riguros este măsura cea mai importantă ce trebuie luată pentru a preveni asemenea atacuri, unul din cinci (22%) preferă depistarea bolilor mintale, în timp ce 19% îşi exprimă încrederea în Dumnezeu şi morală.

Însă 11% – de trei ori mai mulţi simpatizanţi ai Tea Party – consideră că a permite mai multor cetăţeni să poarte o armă este cea mai bună măsură posibilă.

Sondajul a fost realizat între 8 şi 12 august pe un eşantion de 1.006 adulţi, cu o marjă de eroare de plus/minus 3,5 puncte procentuale.
Sursa: Agerpres