“A-i forţa pe contribuabilii americani să salveze state-providenţă burtoase din Europa este nerezonabil şi imoral”, a declarat într-un comunicat unul din cei 26 de senatori ce sprijină propunerea, Tom Coburn.  “No More IMF Bailouts Act” /”lege pentru a nu mai fi salvare de la FMI”/ ar abroga dispoziţia bugetară adoptată în 2009 ce a permis Statelor Unite să contribuie cu o parte la resursele de împrumut ale FMI cu 100 de miliarde de dolari şi cu cealaltă să îşi majoreze capitalul cu până la 8 miliarde. Ea ar forţa guvernul american să se opună oricărei plăţi din partea FMI către o ţară a Uniunii Europene, Statele Unite având drept de veto în cadrul fondului.

“Salvările nu rezolvă crizele bugetare, ele le înrăutăţesc”, a estimat un alt senator, Jim DeMint. Dispoziţia nu are nicio şansă de a fi promulgată, presupunând că ea ar fi votată de cele două camere ale Congresului, preşedintele Barack Obama îi va opune cu siguranţă veto, notează AFP.
Executivul nu a folosit niciodată până acum o dispoziţie a legii de reformă a regulamentului financiar din 2010 care să îl oblige să se opună oricărei plăţi din partea FMI în favoarea unui stat a cărui datorie publică nu ar fi viabilă. Statele Unite şi-au dat asentimentul luni pentru plata a 2,2 miliarde de euro Greciei, deşi FMI nu consideră datoria Atenei viabilă decât dacă sectorul privat îi va şterge o sută de miliarde de euro, ceea ce rămâne încă de negociat.
Sursa: Agerpres