Luna trecută, livrările au scăzut la 23.882 de vehicule, comparativ cu 31.725 de unităţi vândute de toate brandurile Volkswagen în noiembrie 2014. Declinul reflectă oprirea vânzărilor tuturor vehiculelor echipate cu motoare TDI de doi litri cu patru cilindri şi motoare V6 de trei litri, a anunţat grupul german. 

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 miliarde de euro din capitalizarea bursieră. În septembrie şi octombrie, vânzările grupului Volkswagen pe piaţa americană au crescut uşor. 

În perioada ianuarie – noiembrie 2015, livrările grupului pe piaţa din SUA au scăzut cu 4%, la 318.484 vehicule 

De asemenea, grupul Volkswagen a anunţat că va rechema la service 324.000 de vehicule diesel în India, echipate cu motoare ce conţin softul controversat. Rechemările includ modelele VW, Skoda şi Audi. 

Marţi, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în scădere ratingul de credit al VW, de la 'A minus' la 'BBB plus'. Şi agenţiile de evaluare financiară Moody's şi Fitch au retrogradat calificativul atribuit grupului german, din cauza scandalului emisiilor. 

Recent, Audi a recunoscut în faţa autorităţilor de reglementare din SUA că vehiculele sale diesel cu motor de trei litri utilizează trei programe software care nu au fost dezvăluite anterior. Unul dintre aceste sisteme electronice speciale ar fi putut fi utilizat pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, conform reglementărilor din SUA. 

Anterior, reprezentanţii Volkswagen au dat asigurări că scandalul emisiilor este legat doar de motoarele diesel de doi litri pe care le produce VW şi au dezminţit că motoarele mai mari, fabricate de Audi, ar fi suspecte. 

Softul afectează 85.000 de modele Audi, Volkswagen şi Porsche vândute începând cu 2009 în SUA. 

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. 

Sursa: Agerpres