Această întărire discretă vizează să asigure Israelul că Washingtonul ia în serios continuarea programului militar controversat al Teheranului şi în acelaşi timp să garanteze libera circulaţie a petrolierelor prin Ormuz, afirmă New York Times, citând un înalt responsabil de la Pentagon.
Potrivit aceluiaşi responsabil, "mesajul adresat iranienilor este următorul: Să nu vă gândiţi nici măcar o secundă să închideţi strâmtoarea, noi vom îndepărta minele. Să nu vă imaginaţi că puteţi trimite vedete rapide să hărţuiască vasele noastre de război sau pe cele comerciale, pentru că le vom scufunda".

La începutul acestui an, situaţia din Golf a cunoscut o tensionare, după ce Teheranul a ameninţat că va ataca navele militare americane care vor trece prin Golf, în largul coastelor iraniene, evocând perspectiva unei eventuale blocări a strâmtorii Ormuz, un nod strategic pentru transportul petrolului pe cale maritimă.

Marina americană dispune în zonă de opt dragoare de mine, de două ori mai multe decât în împrejurări normale, iar în bazele sale regionale au fost desfăşurate avioane invizibile F-22 şi bombardiere F-15, cu portavioanele şi echipajele corespunzătoare, a indicat New York Times.

Această demonstraţie de forţă survine în contextul în care continuă reuniunile diplomatice între Iran şi grupul 5+1 – SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania – în legătură cu programul nuclear iranian, despre care Occidentul bănuieşte că urmăreşte scopuri militare. Administraţia preşedintelui american Barack Obama, care nu exclude opţiunea militară, doreşte să convingă Israelul să nu lanseze atacuri unilaterale.
Sursa: Agerpres