În Siria, "acolo unde vom identifica noi oportunităţi de a dezvolta" forţele speciale aflate deja la faţa locului, "vom fi pregătiţi să le întărim", a declarat Ashton Carter în comisia pentru forţe armate a Camerei Reprezentanţilor. 

În Irak, Statele Unite "sunt în curs de desfăşurare" a unei "unităţi specializate" a forţelor speciale pentru a "ajuta forţele irakiene şi kurde peshmerga să facă raiduri pe teren împotriva grupării Statul Islamic", a adăugat secretarul apărării. 

"Aceste forţe speciale vor fi capabile să conducă raiduri, să elibereze ostatici, să obţină informaţii şi să captureze lideri ai Statului Islamic", potrivit lui Carter. 

Ideea este că "informaţii mai bune pot genera mai multe ţinte, mai multe raiduri şi mai multă presiune" asupra Statului Islamic, a mai spus Ashton Carter. 

Această unitate a forţelor speciale "va fi de asemenea în postura de a conduce operaţiuni unilaterale" în Siria, a menţionat secretarul apărării. 

Desfăşurarea unui grup de circa 50 de militari din forţele speciale pe teren în Siria pentru a sprijini forţele arabe şi kurde a fost deja anunţată pe 30 octombrie de Casa Albă. Până la această dată SUA au condus împotriva Statului Islamic numai raiduri aeriene. În Irak SUA au trimis de asemenea 3.500 de consilieri militari şi formatori.

Sursa: Agerpres