Senatoarea democrată Dianne Feinstein a anunțat,  într-o scrisoare trimisă cotidianului „Washington Post”, că pregătește un proiect de lege care va înăspri condițiile de călătorie dinspre Europa spre SUA. 

Se întâmplă în contextul recentelor atentate teroriste din Franța și din Belgia, dar și Danemarca.

Ca motiv, a fost invocată „îngrijorarea” SUA că extremiști ai grupării Statul Islamic pot să ajungă pe teritoriul american folosindu-se de pașapoarte din state europene ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru Statele Unite. Serviciile de securitate din Europa occidentală estimează că sunt circa 5.000 de cetățeni europeni care au plecat să se alăture jihadiștilor în Irak și Siria. Dianne Feinstein a explicat că acest program (ce ar fi urmat să împlinească anul viitor 30 de ani) este în prezent „călcâiul lui Ahile pentru America”.

Legea are șanse să treacă, mai ales că Departamentul pentru Securitate Internă împărtășește temerile senatoarei democrate , că extremiști din Europa ar putea astfel ajunge ușor în Statele Unite pentru a comite atentate.

Potrivit unei surse din Congresul SUA, noua lege are ca scop să consolideze prevederile de securitate și nu să anuleze cu totul programul Visa Waiver. Reamintim că în prezent 23 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene beneficiază de regimul de vize liberalizat. România însă nu a reușit niciodată să intre în program de vreme ce rata de respingere a cererilor era cu mult mai mare decât pragul acceptat de legea americană, de 3%.

Răzvan Sibii, profesor de jurnalism în Statele Unite, spune însă la RFI că are dubii că acest proiect ar putea trece de Congres. În primul rând pentru că republicanii și democrații nu se pot înțelege în acest moment pe un subiect atât de important ca imigrația. Pe de altă parte însă, poate fi vorba doar de modificarea unor prevederi pentru europeni.

SURSA: RFI.RO