<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/qwZskSGRsB4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Acelați lucru scrie și presa străină: "Întrucât sancţiunile îi dor, mulţi cetăţeni iranieni încep să-şi scoată banii din Iran, liderii de la Teheran s-au văzut nevoiţi să sporească la 21 la sută dobânzile bancare pentru a frâna fuga de capital", arată Deutsche Welle.
Germania a recomandat duminică prudenţă în contextul unei o posibile escaladări a tensiunilor, după sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Iranului, destinate să convingă această ţară să abandoneze programul nuclear, şi ameninţările Teheranului de întrerupere a exporturilor de petrol spre Europa, transmite AFP.
Ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a precizat, într-un interviu acordat Welt am Sonntag, că sancţiunile europene ar putea face Iranul să interzică exporturile de petrol în Europa, ca răspuns la embargoul decis de UE împotriva Teheranului. ‘Constatăm în Iran o escaladare regretabilă şi periculoasă a discursurilor’, a afirmat şeful diplomaţiei germane. Liderii iranieni ‘trebuie să înţeleagă în cele din urmă că ei deţin cheia reducerii tensiunilor’, a adăugat ministrul.

Diplomatul german consideră că UE n-ar trebui ‘să recurgă la ameninţări’. ‘Va trebui să găsim în Europa mijloace pentru a compensa eventuala oprire a exporturilor de petrol’, a mai declarat el.
Ahmadinejad: Iranul nu este afectat de sancţiunile UE şi este pregătit să reia negocierile
Ianul ‘nu va fi afectat’ de noile sancţiuni petroliere şi financiare decise împotriva sa de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii şi este pregătit să reia negocierile în dosarul său nuclear cu G5+1, a afirmat joi preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

‘Atât timp cât, de la 90% cât era nivelul schimburilor comerciale Iran-Europa, acesta a ajuns la doar 10%, SUA nu mai cumpără de peste 30 de ani ţiţei iranian şi tot de atunci nu mai au relaţii cu Banca Centrală iraniană /…/ poporul nu va avea de suferit’, de pe urma recentelor sancţiuni occidentale, a spus preşedintele iranian ultraconservator.