Grupul american Johnson Controls, cu afaceri de 150 milioane de euro în România şi 2.000 de angajaţi în trei fabrici pe piaţa locală, va construi o nouă uzină la Craiova, pentru a putea acoperi cererea din partea Ford, potrivit Mediafax, care citează Ziarul Financiar.

Johnson Controls este unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Dacia, pentru care a produs anul trecut 600.000 de scaune şi 300.000 de banchete, cu 35% mai mult decât în 2007.

Este mai avantajos decât să le transporte de la Mioveni

„Vom construi o uzină la Craiova pentru a face faţă cererii din partea Ford. Extinderea producţiei la uzina curentă pentru a face faţă cererii din partea Ford ar fi crescut mult prea mult costurile legate de transport, de la Mioveni la Craiova. Cea mai avantajoasă soluţie este să construim acolo o nouă uzină”, a spus Edwin Zachari, general manager Automotive Experience, în cadrul Johnson Controls.

Zachari nu a precizat însă valoarea investiţiei în acest proiect şi nici locaţia exactă, dar a spus că va fi similară cu cea de la Mioveni, având în vedere că producţia Ford va urca până la 300.000 de maşini anual după 2012, volum similar cu cel al Automobile Dacia în acest an.

Johnson Controls este prima companie care anunţă construcţia unei fabrici pentru uzina Ford, după ce Kirchoff Automotive, unul din furnizorii tradiţionali ai Ford, a anulat construcţia unei fabrici.

Scaune mai complexe pentru Ford decât pentru Dacia

Grupul american are în România în prezent trei uzine, la Piteşti, Mioveni şi Ploieşti.
„Scaunele pe care le vom fabrica pentru Ford reprezintă o nouă provocare deoarece vor echipa un automobil de clasă mică şi trebuie să respecte o serie de standarde legate de siguranţă şi calitate specifice Ford. Acestea vor fi mai complexe decât cele pe care le producem pentru Dacia. În plus, pentru Ford vom produce mai multe modele de scaune”, a subliniat Edwin Zachari.

În România, Johnson Controls mai deţine o fabrică la Ploieşti care produce huse pentru Ford Focus şi C-Max, modelele de clasă mică ale Nissan, Opel Zafira şi Seat Ibiza. Fabrica din Ploieşti, construită în 2004, în urma unei investiţii de 16,5 milioane de euro, a creat mai mult de 1.000 de locuri de muncă.

SURSA:Mediafax