Acordul semnat între China şi SUA pe produse agricole va da o grea lovitură Europei, a avertizat joi Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR.

Iar cele care vor suferi cel mai mult vor fi țările cu producție agricolă. România, ca unul dintre producătorii agricoli importanți din Europa, este direct vizată.

”Nu s-a rostogolit foarte mult o chestiune pe care eu o văd foarte complicată şi foarte complexă pentru noi şi implicit pentru Europa. În octombrie 2019, cam în jurul datei de 10, a fost interviul preşedintelui Trump în urma încheierii acordului pe agricultură cu China.

A ieşit domnul Trump şi a spus aşa: ‘în cel mai bun an, SUA au exportat către China produse agricole de 15 miliarde de dolari.

”Cineva nu va mai primi banii ăștia”

Stimaţi americani, cum spune el, am încheiat acest acord cu China, ca ei să ia produse agricole de 40-50 miliarde dolari pe an. În stilul lui, le-a spus americanilor să cumpere teren şi tractoare John Deere.

Dar ce trebuie să înţelegem. China va dizloca pentru nevoile ei produse agricole de 25 miliarde de dolari şi le vor lua de la americani. Minim 25! Şi nu mai iau din alte pieţe!”, a declarat Mihai Daraban, conform dcnews.ro.

”Nevoia Chinei faţă de SUA va diminua necesarul de produse agricole, vânzarea, din UE. Ne va afecta foarte tare!

China s-a angajat că va lua de la SUA cu 25 până în 35 de miliarde de dolari în produse agricole mai mult decât până acum. Cineva nu va mai primi banii ăştia, iar singurele alte pieţe sunt Europa şi America de Sud. Vor suferi ţările cu producție agricolă”, a avertizat preşedintele CCIR.