CEO-ul firmei Footprints Recruiting cu sediul în Canada, Ben Glickman, a confirmat pentru postul american Fox News că victima a fost identificată ca fiind Ibolya Ryan, în vârstă de 47 de ani, mama unor băieţi gemeni în vârstă de 11 ani. Ryan era cetăţeană americană şi a fost formată în Statele Unite, fiind repartizată în Emiratele Arabe Unite în septembrie 2013, a precizat Glickman.

Tatăl băieţilor, de care femeia era divorţat, a luat un zbor către Emirate pentru a lua băieţii, a adăugat el.

Concomitent, autorităţile din Abu Dhabi au publicat o înregistrare video, în cadrul eforturilor de identificare a persoanei suspecte, care ar fi folosit un obiect ascuţit.

În înregistrarea video, persoana suspectă, care poartă o robă tradiţională neagră, văl integral şi mănuşi specifice întregii regiuni a Golfului, este surprinsă deplasându-se liniştită în mallul scump Reem Island din Abu Dhabi. Ea ia un ziar şi dispare pe un hol. O oră şi jumătate mai târziu, reapare şi fuge către un lift. O femeie încearcă să o oprească să intre în lift, dar se retrage. Persoana suspectă iese apoi grăbită din mall.

 

Saif Bin Zayed, ministrul de Interne din Emiratele Arabe Unite, a anunţat într-o conferinţă de presă că suspectul "cu faţa acoperită", observat în imaginile înregistrate de camerele de securitate în timp ce părăsea locul crimei, este cetăţean al Emiratelor şi se află în custodia poliţiei.

Femeia arestată este de asemenea suspectată că a amplasat o bombă lângă locuinţa unui medic american din Abu Dhabi, potrivit poliţiei. Anchetatorii ar fi descoperit de asemenea materiale necesare fabricării bombelor la locuinţa femeii.

Crima a fost comisă după ce Ambasada Statelor Unite din Abu Dhabi a lansat un avertisment la sfârşitul lui octombrie, în care-i informa pe americani în legătură cu "o postare recentă anonimă pe un site jihadist care încurajează atacuri asupra profesorilor la şcoli americane şi internaţionale din Orientul Mijlociu".

Ambasada Statelor Unite în Emirate a anunţat că este la curent cu incidentul care a avut loc pe 1 decembrie şi se află în contact cu autorităţile, adăugând că este pregătită să ofere orice servicii consulare.

Emiratele Arabe Unite, o federaţie de şapte state, este un aliat al occidentalilor, o ţară în care numărul străinilor este mai mare decât cel al populţiei locale şi care se prezintă ca un "paradis" într-un Orient Mijlociu afectat de conflicte.

EAU face parte din coaliţia condusă de Statele Unite împotriva grupării Statul Islamic în Irak şi Siria.