SUA se înarmează masiv în lupta cu COVID! Au comandat zece milioane de pastile anti-COVID de la Pfizer

Laboratorul farmaceutic american Pfizer, care comercializează deja un vaccin anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a depus la începutul acestei săptămâni, la Agenţia americană a medicamentului (FDA), o cerere de autorizare de urgenţă a tratamentului respectiv, conform informațiilor transmise de afp.com

Amintim că medicamentul poate fi administrat acasă, în primele zile după apariţia simptomelor, în cazul infectării cu COVID-19.

Este cel mai așteptat tratament împotriva bolii

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Testele au fost întreprinse de Pfizer pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19. Acestea au ingerat medicamentul o dată la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Washington Post a informat marţi că executivul american intenţionează să anunţe săptămâna aceasta achiziţionarea a 10 milioane de tratamente antivirale. Pfizer a anunţat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid.

Şi laboratorul american Merck a dezvoltat un tratament antiviral, molnupiravir, autorizat la începutul lui noiembrie într-o primă ţară, Regatul Unit. Un comitet al FDA urmează să se reunească pe 30 noiembrie pentru a se pronunţa asupra cererii de autorizare a tratamentului Merck în SUA. Washingtonul a achiziţionat deja 3,1 milioane de tratamente Merck.

Ce efecte are pastila?

Pastilele antivirale experimentale de la Pfizer, dezvoltate pentru a inhiba replicarea SARS-CoV-2 și a preveni forme severe ale bolii, au demonstrat o eficacitate extraordinară în primele etape ale unui studiu clinic de fază 2/3, informează Newatlas. Antiviralul Pfizer s-a dovedit și fără efecte adverse grave.

Rezultatele studiului, aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review, dezvăluie că noul tratament oral reduce spitalizarea sau decesul în cazul pacienților cu risc ridicat și cu 89%, în comparație cu placebo.

De la vaccinuri până la anticorpi monoclonali, o gamă incredibilă de tratamente au fost dezvoltate de la apariția noului coronavirus. Dar poate cea mai mare verigă lipsă din arsenalul de terapii a fost tocmai o simplă pastilă care poate fi luată acasă, în primele etape ale bolii, ajutând la prevenirea COVID-19 sever, scrie New Atlas.

Primul candidat antiviral oral a fost anunțat după ce compania farmaceutică Merck a dezvăluit că medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces în cazul infectării cu Covid și cu 50%. Molnupiravir se afla în dezvoltare ca un antiviral gripal înainte de pandemie, în 2020, dar studiile anterioare au sugerat că era eficient și împotriva virusului SARS și MERS, așa că a fost reutilizat rapid ca antiviral COVID-19.