Americanii continuă să plătească mai mult pentru orice, de la hrană, mașini și benzină, până la electronice și restaurante. Situația este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă și în România. Specialiștii se tem că lucrurile vor scăpa cu totul de sub control, scrie FoxNews.

Așteptările medii ale americanilor sunt ca rata inflației să crească cu 6% peste un an, acesta fiind cel mai înalt nivel de la lansarea indicatorului, în iunie 2013, potrivit Survey of Consumer Expectations. Așteptările inflaționiste în următorii trei ani par să scadă ușor, până la o medie de 4%, o scădere care este generată mai ales de răspunsurile oferite de persoanele fără studii universitare.

Se așteaptă ca prețul alimentelor, îngrijirii medicale și școlarizării să crească anul viitor

„Incertitudinea privind inflația sau incertitudinea exprimată cu privire la rezultatele viitoare ale inflației a crescut atât în ceea ce privește orizontul pe termen scurt, cât și pe termen mediu, ambele atingând noi maxime”, se arată în sondaj.

În condițiile în care consumatorii sunt pregătiți pentru cele mai ridicate niveluri de inflație din ultimul deceniu, aceștia se așteaptă, de asemenea, și ca prețul alimentelor, al îngrijirii medicale și școlarizării să crească anul viitor.

Cu toate acestea, americanii au spus că se așteaptă ca benzina să se ieftinească anul viitor. De asemenea, cred că costul chiriilor va rămâne neschimbat.

Cum vor răspunde factorii de decizie Fed la această creștere a inflației

Sondajul joacă un rol esențial în determinarea modului în care factorii de decizie Fed vor răspunde la această creștere a inflației. Asta pentru că inflația reală depinde, cel puțin parțial, de ceea ce cred consumatorii că va urma. Dacă toată lumea se așteaptă ca prețurile să crească cu 3%, acest lucru semnalează companiilor că pot crește prețurile cu cel puțin 3%. La rândul lor, angajații vor dori o creștere a salariului cu 3% pentru a compensa costurile tot mai mari.

„Este vorba despre așteptări inflaționiste bine ancorate”, a declarat vicepreședintele Fed, Richard Clarida. „Scăderea inflației reale cu aproape 2% va fi o parte importantă a menținerii acestor așteptări”, a adăugat el.

Inflaţia a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani

Inflaţia a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani, în contextul creşterii cererii de consum, dar şi al blocajelor din reţelele de aprovizionare, generate de pandemie, potrivit unui raport al Departamentului Muncii.

Conform cifrelor furnizate de administraţia SUA, indicele preţurilor de consum a avut o creştere de 6,8% în noiembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2020.