Ambasada Statelor Unite ale Americii s-a arătat, marţi, „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură, subliniind că „o Justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă”.

Excluderea judecătorului Cristi Danileţ, îngrijorătoare

Reprezentanţa diplomatică a SUA în România încurajează noul Guvern să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură. O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. După cum a spus recent preşedintele Biden la Summitul pentru Democraţie, democraţia nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generaţie. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunităţii globale pentru democraţie, pe parcursul Anului de Acţiune al Summitului pentru Democraţie”, precizează Ambasada, pe Facebook.

Cetăţenii români merită un sistem de Justiţie independent, completează misiunea diplomatică.

„Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare. Cetăţenii români merită un sistem de justiţie independent, care să respecte statul de drept şi valorile democratice. Trebuie să continuăm să susţinem valorile care ne unesc”, se mai arată în textul postat de Ambasada SUA.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Judecătorul se apără în fața deciziei CSM

Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

„Azi, s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu Justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată, pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este ‘conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiţiei’. Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie. Îmi voi continua îndeplinirea atribuţiilor până se ia decizia finală”, a scris Danileţ, luni, pe Facebook.