Florin Cîțu anunță că într-adevăr, deficitul bugetar de 5,48% este unul destul de mare pe cash în România, însă important este cea ce urmează, dar și ce măsuri sunt luate pentru ca situația să evolueze într-un sens pozitiv.

Mai exact, liderul PNL susține că în opinia sa bazată pe informații economice, cazul în care politica fiscală rămâne stimulativă, în continuare, presiunea pentru a reduce, din presiunea pe costuri din economie sau responsabilitatea, trece la Banca Naţională.

Pe de altă parte, Florin Cîțu susține că decizia este la Guvern, iar în funcție de cum se desfășoară lucrurile, orice poate fi susținut, însă important este ca Executivul să facă o prioritate din acest lucru.

„Deficitul bugetar de 5,84, este un deficit mare pe cash pentru România. Acum, trebuie să ne gândim, cum mă uit eu, mă uit ca economist, la ceea ce urmează şi trebuie să ne uităm, dacă vrem, în continuare, ca politica fiscală să fie stimulativă sau, dacă vrem, ca politica fiscală să devină neutră, în aceste condiţii. Dacă politica fiscală rămâne stimulativă, în continuare, presiunea pentru a reduce, din presiunea pe costuri din economie sau responsabilitatea, trece la Banca Naţională. Aici, depinde cum se fac priorităţile şi cum doreşte Guvernul să facă mixul dintre politica fiscală şi politică monetară. Asta vă spun ca economist. Acum, decizia este la Guvern, cum vrea să prioritizeze.

Un deficit de 5,84 înseamnă o sumă mare de deficit. Vorbim de aproape 76 de miliarde de lei deficit. Deci, peste ceea ce luăm din economie, venituri şi cheltuieli, 76 de miliarde de lei vor trebui să fie împrumutaţi din piaţă. Suma este mare, eu zic că dacă suntem atenţi, orice poate să fie susţinut”, a explicat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament dacă există suficienţi bani pentru a acoperi acel voucher, care se va acorda tuturor persoanelor, care lucrează fie în sistemul bugetar, fie în sistemul privat.

Întrebat despre cum vede faptul că inflaţia a ajuns la 7,09% în luna octombrie, liderul PNL a dat un răspuns destul de controversat. Mai exact, Florin Cîțu anunță că are deplină încredere în BNR. Potrivit acestuia, dacă experții din cadrul băncii susțin că această creștere a inflației este una tranzitorie, cu siguranță sunt luate decizii de ceva timp în acest sens.

Florin Cîțu, despre măsurile luate de BNR

Totodată, el a făcut referire și la măsurile luate pentru plafonarea prețurilor, care au dus la o stagnare a preţurilor din energie, însă din luna martie când această stagnare va lua sfârșit, se vor găsi soluții.

„Am încredere în Banca Naţională a României, când spune că această creştere a inflaţiei este una tranzitorie pentru că, repet, dacă ar fi fost ceva permanent, sunt sigur că Banca Centrală ar fi luat decizii mai de mult. În acelaşi timp, este o surpriză în informaţiile de astăzi, măsurile care au fost luate de a plafona preţurile, au dus la o stagnare a preţurilor din energie. Problema este că aceste preţuri o să fie stagnate doar până în martie şi, dacă până atunci nu se găsesc soluţii care să ducă la scăderea naturală a preţurilor la energie, inflaţia va creşte după acea perioadă”, a spus Cîțu.

În ceea ce privește creşterea preţurilor la energie, gaze şi alimente, fostul premier a subliniat faptul că „inflaţia sau dinamica inflaţiei este în teritoriul Băncii Naţionale”, iar având în vedere măsurile luate, situația nu este deloc îngrijorătoare.

„Eu am încredere că Banca Naţională se uită foarte atent la evoluţia inflaţiei şi, dacă ar fi văzut o problemă, ca rata inflaţiei să fie permanentă, ar fi luat măsurile necesare, ca această rată a inflaţiei să scadă. Având în vedere că, măsurile pe care le-au luat la această rată a inflaţiei eu merg, în continuare, pe ceea ce spune Banca Naţională că este foar tranzitorie”, a conchis Cîţu.