Ungaria lui Orban nu tolerează protestele antiguvernamentale în vremuri de COVID. Un deputat independent, Ákos Hadáhzy, a invitat toate persoanele indignate care claxonau în centrul orașului Budapesta împotriva proastei gestionări a urgenței sanitare de către Executiv să se abțină, pentru a evita să plătească amenzi de până la 3.500 euro, așa cum i s-a întâmplat unui pensionar.

Deputatul independent, obișnuit să treacă de la un partid la altul ca albina din floare în floare, exprimă îndoieli puternice asupra faptului că metodele de sancționare ale autorităților maghiare s-ar putea încadra în canoanele statului de drept, declarând: „Acest act de brutalitate polițienească, pentru că este brutală chiar și fără bastoane, folosește amenzile, dar arată cât de mult se tem cei de la putere că poporul își va manifesta propria nemulțumire”.

Nu se poate face nimic

Forțele din opoziție preferă să mute disensiunile din Parlament în stradă, deoarece știu că, deocamdată, nu se poate face nimic împotriva majorității premierului și a partidului său de centru-dreapta, Fidesz, afiliat la Partidul Popular European, scrie Euronews.

Și, din câte se pare, poliția nu rămâne cu brațele încrucișate.

Pe lângă penalizarea piperată primită de protestatar, care are o pensie de zece ori mai mică decât dimensiunea amenzii, două persoane au fost arestate acum câteva zile sub acuzația că a provocat alarma. Cei doi au fost eliberați, apoi, cu scuzele autorităților, pentru că au fost victimele unei greșeli.