Foarte mulți șoferi preferă să-și cumpere mașini din America. Ei preferă autoturismele venite din SUA sau din Canada pentru că sunt mai mari și au motoarele puternice și zgomotoase. Pe cele din Marea Britanie le cumpără pentru că sunt prețurile mai convenabile.

Problema apare atunci când vor să le înregistreze la noi în țară. “Sunt tot mai multe anunțurile online care închiriază piese omologate cu care șoferii să treacă examenul RAR sau ITP”, arată știrileprotv. Potrivit sursei citate, inspectorii îi avertizează însă pe proprietarii mașinilor că pot fi oricând amendați în trafic dacă semnalizarea mașinii sau toba de eșapament nu sunt autorizate la noi în țară. Este cunoscut faptul că autoturismele străine vin însă cu unele dotări neomologate în România: semnalizare roșie în loc de galbenă sau tobe de eșapament extrem de zgomotoase. Așa au apărut oportuniștii care închiriază stopuri sau tobe omologate pentru ca mașinile să treacă examenul RAR sau ITP. Prețurile încep de la 150 de lei. Unii oferă montajul gratuit, alții cer garanție și o mie de lei, în cazul în care șoferul nu mai înapoiază piesele.

Inspectorii RAR spun că nu își pot da seama dacă piesele respective au fost înlocuite. Dar îi avertizează pe șoferi că îi pot prinde pe picior greșit oricând în trafic, iar amenzile sunt mari. Subinspectorul Adrian Ovidiu Dragostin, IPJ TIMIȘ: “Montarea pe vehicule a unor lumini de altă intensitate sau altă culoare, a altor lumini, a unor dispozitive sonore necorespunzătoare sau a altor accesorii neomologate se sancționează cu amendă de 870 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.” Potrivit unui reprezentat RAR, numai anul trecut pe instalație de iluminare și semnalizare au fost 31 la sută neconforme.

Numai anul trecut în România au fost înmatriculate 1406 de mașini aduse din Statele Unite Ale Americii și Canada și peste 32.000 din Marea Britanie.

Te-ar putea interesa și: