Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sancționează oamenii cu amenzi usturătoare! Au fost descoperite nereguli la casele de marcat. Din această cauză, proprietarii business-urilor respective au fost pedepsiți cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor.

ANAF a pornit, în primăvara acestui an, demararea unui proces care prevede controlarea caselor de marcat electronice ale companiilor mici şi mijlocii la serverele agenţiei. Potrivit declarațiilor oficiale, termenul pentru conectarea caselor de marcat la serverul ANAF nu va fi prelungit.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu va prelungi termenul de 30 noiembrie pentru conectarea caselor de marcat electronice ale companiilor mici şi mijlocii la serverele agenţiei”, a informat președintele insituției Mirela Călugăreanu.

„Un proiect extrem de important”

Președintele ANAF a menționat faptul că acest „proiect extrem de important” a început din data de 31 martie 2021 și datorită condițiilor propice de desfășurare, perioada controalelor se va încheia la sfârșitul lui noiembrie.

„Un proiect extrem de important din perspectiva noastră îl reprezintă conectarea caselor de marcat electronice la infrastructura IT a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procesul a fost demarat în data de 31 martie 2021, decurge în bune condiţiuni şi finalizarea acestui proiect este programată să se realizeze la finalul acestei luni. Cum spuneam, procesul se realizează în bune condiţiuni, şi de aceea reiterez faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu-şi propune să prelungească acest termen.”, a explicat Mirela Călugăreanu.

Verificările continuă

Acţiunile de control derulate de ANAF având această tematică vor continua în perioada următoare atât în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, cât şi pentru a asigura un mediu concurenţial corespunzător. Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.

Cu toate acestea, veștile nu se opresc aici! Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunțat că intenționează să oblige profesorii să folosească, la rândul lor, case de marcat. Această decizie este o premieră în România.

Casă de marcat pentru meditatori

În viitorul apropiat, cei care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, cel mai important pas, conform ANAF, este ca aceștia să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele.

Pe de altă parte, reprezentanţii profesorilor nu sunt prea încântați de noua măsură. Aceștia susțin că ANAF ar trebui să se concentreze pe adevăraţii evazionişti fiscali şi nicidecum pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Totodată, aceștia au mai subliniat faptul că, doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.