Inspecția Muncii s-a mobilizat în ultima săptămână a lunii ianuarie. Potrivit unui comunicat transmis de instituție, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în săptămâna 25 – 30 ianuarie 2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.346.100 de lei, din care 3.268.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Mai exact, potrivit sursei citate, au fost depistate 142 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 1681 de avertismente și au fost dispuse 4.386 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

 

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă sunt disponibile aici. 

Ce a descoperit Inspecția Muncii

Sursa citată mai precizează că acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 25 – 30 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 649 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 77.800 lei.

De asemenea, se pare că din 1540 angajatori controlați, au fost sancționați 434 și s-au dispus 897 de măsuri de remediere a neconformităților.

Și la început de an, în prima săptămână de muncă din ianuarie, inspectorii au demarat acţiuni de control în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 837.400 de lei, din care 759.900 de lei pentru nerespectarea legislației în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Mai exact, se pare că au fost depistate 30 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată şi au fost aplicate 462 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse 1.197 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, informa instituția

În ceea ce privește nerespectarea normelor de prevenire și combatere a COVID-19, inspectorii au aplicat 228 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 77.500 lei.

Din 575 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 145 şi s-au dispus 288 de măsuri de remediere a neconformităţilor.
Inspecția muncii a reamintit și obligațiile angajatorilor cu privire la angajații care lucrează în aer liber, ținând cont că prognoza meteo arată temperaturi scăzute pentru următoarea perioadă.

„Reducerea duratei zilei de lucru şi, de asemenea, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi a unor spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Persoanele care suferă de afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilităţile existente în structura activităţilor, în alte locuri de muncă. Atenţionăm angajatorii că nerespectarea obligaţiilor ce le revin va duce la aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.