Guvernul Orban a adoptat, în ultima şedinţă, un proiect de ordonanţă care prevede amenzi de până la 6.000 de lei pentru şoferii sau persoanele care aruncă sau depozitează gunoaie pe drumurile publice. Este important de menţionat că legea se referă atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice.

Iniţiatorii proiectului îşi doresc ca aceste măsuri să ducă, în timp, la reducerea gradului de poluare pe drumurile publice și la disciplinarea participanților la trafic.

Autorităţile publice au sesizat acest tip de probleme de nenumărate ori

„Prin proiectul de act normativ se va reduce gradul de poluare din zona de siguranță a drumurilor și podurilor, precum și din locurile de parcare, oprire și staționare altele decât cele provenite din oprirea / staționarea participanților la trafic în locurile de parcare, oprire și staționare prin interzicerea aruncării și depozitării gunoaielor”, potrivit expunerii de motive pentru proiectul de ordonanţă.

În plus, majorarea sancţiunilor are la bază nenumărate sesizări ale autorităţilor publice, care au reclamat că şoferii şi alte persoane aruncă sau depozitează gunoaie în apropierea drumurilor publice.

Modificărila aduse prin ordonanţa de urgenţă vizează sancționarea celor care aruncă și depozitează gunoaie pe anumite porțiuni ale drumurilor publice sau în alte zone adiacente. Amenzile pot varia între 2.000 şi 6.000 de lei şi vor fi date persoanelor care aruncă sau depozitează gunoaie în zonele de siguranță ale drumurilor și podurilor sau în zonele de parcare, oprire și staționare. Proiectul vizează în special acele cazuri de aruncare a unor cantităţi mari de gunoi în zonele mai sus menţionate. Măsura va deveni oficial imediat după publicarea în Monitorul Oficial.