Prima dată a fost amendat de către Poliția Română în data 12 aprilie, ora 23.30, cu suma de 3.000 de lei. A doua amendă, în valoare de 2.000 de lei, a fost acordată de Poliția Locală în data de 13 aprilie, ora 15.55. Două lovituri succesive acordate fără milă chiar în pragul Sărbătorilor Pascale. Aceasta este povestea bărbatului, spusă de libertatea.ro

Motivația Poliției

În cazul primei amenzi, acesta săvârșit următoarele: a fost depistat pe str. Păcurari fără a lua măsurile necesare de prevenire a virusului Covid-19, neputându-și justifica prezența în zonă, neavând declarația pe proprie răspundere, potrivit Poliției Române.

În cazul celei de a doua amenzi, a fost depistat în timp ce circula pe str. Păcurari, fără motiv întemeiat și fără a deține declarație pe propria răspundere, potrivit Poliției Locale.

Povestea pensionarului

Str. Păcurari, este strada unde bărbatul locuiește. Aici a fost găsit și amendat Constantin de către Poliția Locală și de cea Națională. În cazul primei amenzi, Constantin spune că nu a știut că trebuie să completeze declarația aceea. A ieșit seara să își ia o cafea și l-au oprit polițiștii.

„Era o patrulă de poliție și poliția militară. M-o oprit. Prezentați un buletin. L-am prezentat. Știți că dumneavoastră nu aveți voie de la ora zece pe stradă. Am zis, domnu, îmi cer scuze, nu am știut nimic. Atâta m-am apropiat să îmi iau o cafea”, a transmis pensionarul, potrivit sursei menționate.

Cu toate acestea, Constantin spune că polițiștii nu i-au vorbit urât: „Ei au făcut dreptate. O fost greșealea mea, care eu nu am știut.”

În cazul celei de a doua amenzi, mergea la Profi a doua zi să își ia o pâine. Acesta spune că de data aceasta și-a completat de mână o declarație, dar l-au amendat oricum.

„Am avut declarație, am avut mănuși, am avut și mască. Le-am zis că mă duc să-mi iau ceva de mâncare la marketul Profi. Și mi-a dat amendă nevinovat”, a transmis Constantin, conform sursei menționate.

Locuiește într-un loc modest, fără televizor și internet

Constantin locuiește într-o singură cameră, pentru care plătește chirie la stat. Stă acolo din 1995 și nu are televizor sau acces la internet. Are un aparat de radio, la care mai ascultă dimineața Radio România Actualități, potrivit sursei menționate.

Acesta nu are familie. „Sunt singurel. Eu mai mult stau acasă. Eu nu ies nicăieri. Vorbesc cu vecinii mei, restul nu am unde să mă duc, nicăieri”, spune Constantin despre el.

Reacția oamenilor

Povestea amenzilor a fost postată pe Facebook de către Nicu Roșu, un antreprenor din Iași care are birou aproape de locuința bărbatului.

„Îl mai văd câteodată în stația de autobuz, aproape de locul unde stă. De fiecare dată îl văd singurel, stă și se uită la oameni. De șase ani de când am sediul acolo, îl văd totdeauna singur. Ce m-a impresionat e că omul ăla nu vorbește cu nimeni”, a povestit pentru sursa menționată Nicu Roșu.

„Cu amenda asta, eu nu mai am putere, nu mai am putere”, spune Constantin în lacrimi.

Nicu Roșu a aflat despre cele întâmplate când se oprise joi să îi dea niște bani pentru Paște. Nu i-a venit să creadă când a auzit că omul a primit amendă.

Antreprenorul spune că pensionarul nu a avut de unde să afle de OUG

„Oamenii, foarte mulți, nu înțeleg că nu toți în viața asta am fost la fel de norocoși. Omul ăsta nici măcar nu a avut de unde să afle de Ordonanța de Urgență”, spune Nicu Roșu.

„Eu cu banii ăștia trebuie să plătesc și chiria la primărie. Până momentan m-am descurcat, îi mulțumesc lui Dumnezeu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să fie bine. Vă doresc un Paște fericit”, spune Constantin.

Bărbatul amendat primește o sumă lunară de 375 de lei, din care 265 de lei e valoarea indemnizației lunare pentru adult cu handicap accentuat, iar 110 lei reprezintă „buget personal complementar lunar” pentru adulții cu handicap accentuat, potrivit sursei menționate.