Unde s-au aplicat aceste sancțiuni

În perioada 3-14.02.2020, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au efectuat o serie de verificări în ceea ce priveşte modul în care sunt comercializate produsele cosmetice în Tecuci şi Galaţi.

Câte amenzi s-au dat și ce valoare au

Au fost verificate 20 de firme, controalele soldându-se cu 12 amenzi contravenţionale în valoare de 39.000 de lei si 12 avertismente. S-au oprit de la comercializare temporar produse în valoare de 2.549 de lei şi definitiv produse în valoare de 2.755 de lei.

Ce s-a găsit în produsele comercializate

Comisarii CJPC Galaţi au constatat numeroase nereguli. Astfel, în zece magazine s-au găsit la comercializare produse cosmetice (rimel, farduri de ochi, rujuri, oje,) expirate. De asemenea, au fost verificate şi testerele puse la dispoziţie pentru consumatori, constatându-se că multe dintre acestea erau expirate sau nu aveau înscrisă data deschiderii. De asemenea, s-au găsit la comercializare unghii false şi gene false al căror aditiv are în componenţă dibutyl phtalate, substanţă interzisă ca ingredient în produsele cosmetice.

Comisarii de la Protecția Consumatorului dau sfaturi cu privire la achizițiile din aceste magazine

”Având în vedere perioada ce urmează (8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii), recomandăm tuturor consumatorilor să fie vigilenţi la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, trebuie să se asigure că produsul este în termenul de valabilitate sau are simbolul PAO ( cel reprezentând o cutiuţă cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil după desigilare). De asemenea, sfătuim consumatorii să citească toate informaţiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor înainte de achiziţionare”, a declarat Carmen Mihaela Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.