'În perioada 20 – 24 iulie a.c. au fost efectuate 503 controale la angajatori cu un total de 49.654 de salariaţi. Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 26.100 de lei şi 158 de avertismente. În aceeaşi perioadă au fost constatate 193 de deficienţe, fiind aplicate 166 de sancţiuni contravenţionale', a afirmat Nicolae Bratu.

Potrivit acestuia, angajatorii nu au stabilit măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme, nu au evaluat riscurile la care îi expun pe salariaţi şi nu au respectat măsurile minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

'Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 prevede următoarele măsuri care trebuie luate de angajatori în caz de temperaturi exterioare ridicate: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei, a apei minerale şi când e posibil duşuri. Angajatorii sunt obligaţi să asigure examen medical la angajare şi controlul medical periodic al stării de sănătate. Inspectorii de muncă vor continua acţiunile de control în perioadele în care se semnalează temperaturi extreme şi se vor asigura că fiecare măsură dispusă este îndeplinită la termen', a precizat inspectorul general de stat. AGERPRES