În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.299.901 lei din care 1.020.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 6 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 382 de angajatori. În acelaşi timp, au fost sancţionate 29 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 320.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 34 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii au dispus 6 opriri de echipamente şi 3 sistări de activitate pentru evitarea accidentărilor la locul de muncă.

”Semnele date de caniculă şi sezonul estival în care ne aflăm ne determină să acţionăm prin campanii tematice pe litoral, pentru a combate munca la negru şi pentru a preveni accidentele. Reamintim angajatorilor că au obligaţia să asigure între 2 şi 4 litri  de apă minerală pentru fiecare persoană, într-un schimb. Pentru cei care lucrează în aer liber se vor lua măsuri de ameliorare a condiţiilor de muncă prin reducerea intensităţii efortului şi alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbră. Acolo unde e posibil, lucrătorilor li se vor asigura spaţii de repaus sau duşuri. Inspectorii de muncă îşi vor îndeplini atribuţiile, indiferent de anotimp prin controale atât de zi cât şi de noapte”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.


Te-ar putea interesa și: