În intervalul ianuarie – iunie 2017, Garda de Mediu a dispus aplicarea a 670 de avertismente, 135 de acţiuni privind sistarea activităţii, 13 de propuneri se suspendare a acordurilor sau autorizaţiilor de mediu, respectiv 20 de sesizări penale.

La nivelul primului semestru din acest an, numărul total al amenzilor aplicate a fost de 1.006, în cuantum de 18,871 milioane lei. Din totalul celor aproape 18.695 de controale, 14.349 au vizat domeniul controlului poluării, iar 4.346 domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Potrivit sursei citate, la nivelul lunii iunie, comisarii GNM au întreprins 3.217 controale, fiind aplicate 169 de amenzi, în valoare de 3,243 milioane lei. Cele mai multe inspecţii (2.400) au fost efectuate în domeniul controlului poluării, în timp ce 817 au vizat domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

În acelaşi timp, tot în iunie, au fost aplicate 117 de avertismente, 18 dispoziţii de sistare a activităţii, o propunere de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu şi patru sesizări penale.

Conform GNM, autorităţile administraţiei publice locale se ocupă de salubrizarea localităţilor la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti.

De asemenea, serviciul de salubrizare are în atribuţii, printre altele: măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţiune pe timp de polei sau de îngheţ, colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi cele provenite din activităţi comerciale şi instituţii, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.