În urma unui OUG apărut joi în Monitorul Oficial, magazinele sunt obligate ca până în luna iunie 2020 să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot primi mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, în Sistemul RO-ALERT. Amenzile sunt uriașe și pot ajunge până la 100.000 de lei.

Începând cu data de 27 iunie 2020, comercianții vor trebui să vândă doar telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Momentan, magazinele pot în continuare să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja, însă trebuie să respecte termenul limită dat de Guvern.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, se arată în ordonanță.

Amenzile sunt uriașe

Comercianții care vor ignora interdicția vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate chiar de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Reguli noi și în prezent
Începând de joi, magazinele fizice și cele online trebuie să adauge noi detalii cu privire la specificațiile telefonului. Astfel, telefoanele vândute trebuie să  prezinte detalii cu privire la capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT și la modalitățile de activare a mesajelor RO-ALERT.

De asemenea, ele trebuie transmise atât de magazine, cât și de STS, astfel încât să fie publicate pe site-ul RO-ALERT. Cei care nu respectă această regulă  vor risca o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. În caz de recidivă, amenzile vor fi cuprinseîntre 10.000 și 100.000 de lei. Inedit este faptul că începând cu data de 26 august 2019, Protecția Consumatorului va putea da amenzi pentru această prevedere.