Semnal de alarmă la nivel mondial. Este alertă la granița României după amplificarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Potrivit ultimelor informații transmise de ministrul ucrainean al apărării, Andriy Taran, țara sa trebuie să asigure disponibilitatea forțelor de apărare pentru a contracara „agresiunea rusă”, iar acest lucru implică o mobilizare fără precedent.

Informația a fost făcută publică de serviciul de presă al ministerului apărării, relatează agenția de presă INTERFAX. Totodată, oficialul ucrainian a subliniat faptul că pregătirea personalului de comandă a început deja în cursul zilei de marți.

„Trebuie să ne asigurăm disponibilitatea cuprinzătoare a forțelor noastre de apărare pentru a respinge planurile criminale și tocmai aceasta este sarcina pe care o îndeplinește pregătirea personalului de comandă, care a început astăzi”, a declarat serviciul de presă al ministerului apărării.

A început pregătirea forțelor armate

În același timp, departamentul de apărare a subliniat faptul că pe 9 august a început pregătirea la scară largă a comandamentului și a personalului din forțele armate, în conformitate cu Planul de instruire al forțelor armate din Ucraina din 2021.

Instruirea va avea loc atât pe mare, cât și pe uscat și în aer și se va încheia la data de 13 august, conform informațiilor transmise de serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Ministrul Andriy Taran a mai subliniat totodată faptul că capacitățile de luptă ale forțelor comune, 14 corpuri militare de comandă și control ale forțelor armate, Garda Națională, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență și Serviciul de Stat Special de Transport sunt la cinci terenuri de antrenament cu arme combinate.

Oficialul ucrainian a mai menționat că în anumite unități militare din țară sunt efectuate acțiuni practice în timpul exercițiilor tactice. Amintim faptul că în luna iulie, peste, 1,2 mii militari din SUA, Ucraina, Lituania și Polonia au participat la un exercițiu tactic multinațional.