Tesla este o companie de IA și robotică

În ultimii ani, Musk a declarat în mod repetat că Tesla este o companie de IA și robotică. Mai mult, a spus chiar că Tesla nu valorează practic nimic fără conducerea autonomă, principalul său produs IA.

Recent, CEO-ul a făcut câțiva pași pentru a se asigura că aceasta este singura cale pentru Tesla, cum ar fi retragerea vehiculului Tesla mai ieftin, în favoarea viitorului Robotaxi, conform Electrek.

Cere un control de 25% asupra companiei

Elon Musk a sugerat că este „inconfortabil” să construiască produse AI la Tesla, cu excepția cazului în care deține „un control de 25% asupra companiei”.

Musk nu mai deține 25% din acțiunile Tesla pentru că a decis să vândă zeci de acțiuni în valoare de miliarde de dolari pentru a cumpăra Twitter.

Mai precis, șeful Tesla  a rămas cu o cotă de aproximativ 13% din acțiunile companiei, după ce a vândut în mod repetat din participația sa pentru a finanța achiziționarea companiei Twitter, la sfârșitul lui octombrie 2022.

Cea mai mediatizată dintre aceste vânzări a avut loc după ce Musk și-a întrebat în cadrul unui sondaj zecile de milioane de urmăritori de pe Twitter dacă ar trebui să vândă acțiuni ale producătorului auto.

Într-o nouă postare pe X, miliardarul pare acum să confirme amenințările anterioare, confirmând următorul mesaj postat de Teslaeconomics:

”Dacă Elon obține 25% putere de vot, Tesla este reîncorporată în Texas și pachetul de compensații este aprobat, Atunci, AI și Robotica rămân în cadrul Tesla și compania poate continua, astfel încât să devină cea mai mare companie din lume”.

Condițiile puse de Musk pentru a nu devia produsele AI și robotice de la Tesla

Prin aprobarea acestei postări, Musk pare să spună că trebuie îndeplinite aceste condiții pentru a nu devia produsele AI și robotice de la Tesla.

Președintele consiliului de administrație al Tesla, Robyn Denholm, și alți directori ai companiei intenționează să petreacă săptămânile următoare călătorind în întreaga lume pentru a obține sprijin de la acționari, potrivit Wall Street Journal.

În 2018, consiliul de administrație Tesla a câștigat aprobarea pachetului salarial pentru 2018 al lui Musk, cu 73% din voturi.

Acționarii Tesla urmează să decidă și dacă trebuie să mute Tesla din Delaware în Texas.

Tesla, vehicule electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

Problemele se țin lanț de Tesla

Compania lui Elon Musk a avut o scădere masivă, de 23%, începând din ianuarie, pierzând aproximativ 188 de miliarde de dolari din valoare. Investitorii sunt îngrijorați de economia fragilă a Chinei și o posibilă încetinire a vânzărilor globale de vehicule electrice.

De altfel, Tesla a fost detronată de chinezii de la BYD ca cel mai mare producător de EV-uri. Acțiunile Tesla au scăzut, iar analiștii au etichetat compania ca fiind „excesiv supraevaluată”.

Totuși, acțiunile Tesla sunt încă în creștere cu aproape 900% în ultimii cinci ani, deși valoarea sa a scăzut semnificativ în 2024. Analistul Roth MKM, Craig Irwin, a considerat Tesla „supraevaluată flagrant” și a stabilit un preț țintă de 85 de dolari pentru acțiunile sale.

În plus, compania a concediat peste 10% din cei 140.473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk.

„Pe măsură ce ne adaptăm activitatea pentru următoarea etapă de creştere, trebuie să ne uităm la fiecare aspect al companiei din perspectiva reducerii costurilor şi creşterii productivităţii. Ca parte a acestui efort am decis să reducem cu peste 10% numărul de angajaţi”, se arată în document.

Unii lucrători Tesla din California şi Texas au fost deja anunţaţi că vor rămâne fără locuri de muncă, conform unor surse Reuters. Iar concedierile continuă, în același ritm, a informat presa americană.