Xpeng AeroHT va produce prima sa mașină zburătoare

Anul trecut, Xpeng AeroHT a dezvăluit portavionul terestru, un camion mare echipat cu o dronă electrică zburătoare pentru pasageri, având două locuri.

Această mașină zburătoare se poate detașa de camion, permițând astfel pasagerilor să intre în dronă și să zboare cu ea.

Brian Gu, copreședintele Xpeng, a comunicat că vehiculul va fi pus în precomandă în cursul acestui an, cu planuri pentru livrare până în 2026 prin Xpeng AeroHT.

„Acesta este un proiect în care avem încredere, deoarece nu este conceput pentru utilizare în zonele urbane aglomerate, ci pentru periferii și zone pitorești. Aici, vom colabora cu autoritățile locale pentru a crea parcuri și zone de zbor, oferind o experiență fără probleme cu aprobări complicate”, a subliniat Gu.

Xpeng a anunțat că mașina zburătoare este în prezent în proces de certificare la autoritatea de reglementare a aviației din China.

Termenul pentru livrarea în 2026 este puțin mai târziu decât proiectul inițial, care viza trimestrul al patrulea din 2025, precizat anterior de Xpeng.

Gu a menționat că, inițial, pasagerii nu vor avea nevoie de o licență specială pentru a pilota drona.

”Pentru că folosim cazul de utilizare legată de agrement şi sport pentru utilizarea iniţială a acelui dispozitiv de zbor. Pe măsură ce vă apropiaţi de centrele urbane… aveţi nevoie de licenţe speciale şi va fi mult mai complicat să obţineţi aprobarea”, a spus Gu.

Xpeng și-a propus să se diversifice în alte sectoare ale mobilității electrice, iar CEO-ul companiei, He Xiaopeng, a declarat anterior pentru CNBC că roboțica și vehiculele zburătoare sunt parte din strategia pe termen lung a companiei.

Xpeng, producătorul chinez de vehicule electrice, are în plan să lanseze o marcă mai accesibilă

La un eveniment din industrie desfășurat la Beijing, președintele și CEO-ul Xpeng, He Xiaopeng, a dezvăluit că modelele noii mărci, care urmează să fie lansate în luna următoare, vor avea prețuri cuprinse între 100.000 și 150.000 de yuani (echivalentul a aproximativ 14.000-21.000 dolari). Compania a comunicat aceste informații pe contul său oficial de pe platforma de socializare WeChat.

Aceste prețuri sunt mai accesibile decât intervalul de prețuri de 200.000-300.000 de yuani practicat de producătorii de vehicule electrice premium.

Pe măsură ce companiile concurează pentru a reduce prețurile, competiția pe piața vehiculelor electrice din China devine tot mai intensă. Liderul pieței este BYD, care a inițiat o serie profundă de reduceri de prețuri.

Xpeng intenționează să lanseze treptat modele sub noua sa marcă, pe care încă nu a dezvăluit-o, fiecare dotat cu niveluri diferite de capacități de conducere inteligentă. Noua marcă are ca scop crearea primului automobil asistat de inteligență artificială pentru tineri, conform unui comunicat al companiei.

Vânzările de vehicule electrice cu baterie din China au înregistrat o scădere în primele două luni ale acestui an, conform Asociației Chineze pentru Autoturisme.