CNVM l-a amendat cu 3.000 de lei pe Radu Codruţ Jurcovan, brokerul de la IFB Finwest prin care Claudiu Silaghi a tranzacţionat acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) în numele soacrei sale, operaţiuni pentru care cel din urmă a fost trimis în judecată sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a efectuat în perioada 28-29 aprilie un control la sucursala din Cluj a IFB Finwest Arad, la solicitarea procurorilor DIICOT, care derulau o anchetă privind o posibilă manipulare a pieţei de capital în cazul unor tranzacţii cu acţiuni Banca Transilvania.

În urma verificărilor, CNVM a observat că împuternicirea din dosarul de client al soacrei lui Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru, a fost transmisă lui Jurcovan la 23 martie 2009, purtând semnătura Doinei Cojocaru şi a lui Silaghi, însă nu a fost datată.

„S-a constatat că în perioada 12 februarie – 22 martie 2009 deciziile de tranzacţionare privind emiterea ordinelor şi a tuturor instrucţiunilor privind operaţiunile din contul clientului Doina Mărioara Cojocaru au fost realizate exclusiv de către Claudiu Eugen Silaghi, fără ca acesta să aibă o împuternicire scrisă, valabilă pentru astfel de operaţiuni”, se arată în decizia prin care CNVM a respins contestaţia formulată de Jurcovan la sancţiunea primită.

Totodată, Comisia a observat că Jurcovan a preluat şi executat ordinele de tranzacţionare primite prin intermediul telefonului mobil de la Silaghi fără să înregistreze convorbirile cu acesta.

În plus, contul soacrei lui Silaghi a fost înregistrat ca un cont obişnuit, deşi trebuia să fie înscris ca al unei persoane iniţiate, întrucât Silaghi era la acea dată membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania. Astfel, tranzacţiile realizate prin contul soacrei lui Silahi nu au fost transmise către BVB pentru a putea fi anunţate public către investitori.

Comisia a menţionat şi că în urma controlului nu a găsit formularele de ordin pentru toate tranzacţiile realizate de Jurcovan de pe contul Doinei Cojocaru în perioada 24 septembrie – 31 decembrie 2009.

Silaghi, fost membru în CA al Băncii Transilvania, a cumpărat în perioada mai – decembrie a anului trecut, în numele soacrei sale, mai multe acţiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informaţia potrivit căreia Bank of Cyprus intenţionează să cumpere un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca, potrivit procurorilor. Silaghi a vândut în data de 7 decembrie, tot în numele soacrei sale, toate acţiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, către Bank of Cyprus.

Tranzacţia din decembrie a fost realizată prin intermediul sucursalei din Cluj a firmei de brokeraj IFB Finwest. Prin această sucursală s-au derulat şi achiziţiile realizate în perioada mai-decembrie, dintre care cele mai multe acţiuni au fost transferate din contul lui Silaghi la firma de brokeraj BT Securities.

La jumătatea lunii iulie, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi Silaghi, precum şi alţi doi bancheri au fost deferiţi justiţiei pentru manipularea pieţei de capital în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii.

În răspunsul transmis către DIICOT, Comisia aprecia că tranzacţiile respective s-ar putea vorbi despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate, şi nu despre acţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Pentru problemele identificate în urma controlului la IFB Finwest, CNMV i-a amendat şi pe doi reprezentanţi ai Compartimentului de Control Intern, Anca Dobrescu şi Daniela Liliana Ţurcaş, cu câte 2.500 de lei.

Pe lângă aceştia, CNVM i-a sancţionat, tot cu câte 2.500 de lei, pe directorul general al firmei de brokeraj şi preşedintele Consiliului de Adminstraţie, Adriana Molnar, precum şi pe directorul general-adjunct, Octavian Molnar. Cel din urmă este şi membru în Consiliul de Administraţie al BVB.

Cei patru au fost amendaţi deoarece trebuiau să prevină neregulile în care au fost implicaţi Jurcovan şi Silaghi.

SURSA: Mediafax