Inspectorii antifraudă au participat astăzi împreună cu procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea la realizarea de percheziții la sediile sociale și punctele de lucru ale societăţilor Ambient, Arabesque, Sawa, MM Industry, Matcris Concept şi Okapi, situate în Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori/asociați fac obiectul unui dosar penal, bazat pe un caz de evaziune fiscală instrumentat de Direcţia Antifraudă în ultimii doi ani.

„Există suspiciunea rezonabilă că reprezentanţii societăţilor menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip «fantomă», au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat“, se precizează într-un comunicat al Direcţiei Antifraudă.

Inspectorii susţin că operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi/sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

În scopul verificării și documentării faptelor evazioniste, inspectorii antifraudă au efectuat verificări de specialitate la un număr de 28 societăți comerciale din grup, care au evidențiat operațiuni fictive de achiziții/livrări materiale de construcții.

Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor cât și în Ungaria, arată descoperirile inspectorilor. Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență. După încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

În urma controlalelor antifraudă realizate a rezultat că societățile beneficiare, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, şi-au diminuat nelegal TVA de plată și impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei. Inspectorii antifraudă au procedat la instituirea măsurilor asigurătorii pentru cele şase societăți.

Ambient Sibiu, deţinută de milionarii Ioan Ciolan şi Gheorghe Călburean, a intrat anul trecut în insolvenţă. Arabesque este controlat de familia Rapotan (Cezar, Angelica şi Mircea), aflată pe locul 28 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 140-150 mil. euro.