„Un instrument foarte util pentru dezvoltarea mediului de business din România, cu ajutorul investiţiilor străine, este reprezentat de Ghidul Investitorului Străin 2016, recent prezentat de Guvernul român. Cu ajutorul acestuia, fiecare investitor ar putea avea beneficii şi succes pe piaţa locală', a apreciat Bruvik Westberg. 

Ghidul dedicat investitorilor străini – "The Foreign Investor's Guide 2016" – a fost prezentat în şedinţa de Guvern din data de 10 august şi urmează să fie lansat public de InvestRomania, echipa din cadrul Ministerului Economiei, care l-a realizat. 

Potrivit Executivului, "ghidul este conceput cu scopul de a cuprinde, într-un singur loc, toate informaţiile necesare în acest sens, adresându-se atât investitorilor existenţi, cât şi celor potenţiali, care pot transforma avantajele competitive ale României în pârghii de creştere". 

"Ghidul Investitorului Străin, componentă importantă a strategiei Guvernului de promovare a României ca destinaţie pentru investiţii străine, dar şi de debirocratizare şi transparentizare a relaţiei cu mediul de afaceri, este accesibil pe www.investromania.gov.ro oricărei persoane străine interesate să pornească o afacere în România". 

Ghidul investitorului străin este redactat integral în limba engleză, fiind structurat pe şapte capitole: 'Investment Climate' (Climatul Investiţional), 'Economy' (Economie), 'Business Ecosystem' (Ecosistemul de Business), 'Financing Availability' (Modalităţi de Finanţare), 'Employment and Labor Law' (Legislaţia muncii), 'Fiscal Policy' (Fiscalitate) şi 'Living in Romania' (Traiul în România). 

Echipa InvestRomania din cadrul Ministerului Economiei are în lucru şi va finaliza, în lunile următoare, "o platformă integrată, la nivelul căreia să existe oportunitatea de a conecta investitorii străini cu furnizorii locali", iar 'în acest fel se va oferi sprijin companiilor locale din industrii-cheie (auto, IT&C, bio-economie, aeronautică, agricultură, industrii creative etc.) care urmăresc să se integreze în lanţul de valoare al companiilor străine'. 

InvestRomania a lansat, în data de 19 mai 2016, website-ul dedicat investitorilor străini, care are scopul de a oferi informaţii despre ecosistemul economiei româneşti şi despre oportunităţile de investiţii, informează instituţia. 

Proiectul www.investromania.gov.ro prezintă conţinutul în limba engleză şi este structurat pe şapte secţiuni – 'Why invest' (De ce să investeşti?), 'Business in Romania' (Afaceri în România/Principalele Sectoare), 'Government Support' (Sprijin guvernamental), 'Life in Romania' (Viaţa în România), 'Newsroom' (ştiri şi comunicate de presa), 'About us' (Despre noi) şi 'Contact' (Contact), împărţite, la rândul lor, în subsecţiuni. Fiecare dintre acestea are menirea de a-l ghida pe potenţialul investitor străin către informaţii cu privire la indicatorii macroeconomici, educaţie, nivelul costului de trai, sectoarele considerate prioritare, ajutoare de stat, tradiţii, cultură, detalii despre activitatea InvestRomania. 

InvestRomania este instituţia guvernamentală care are scopul de a oferi sprijin investitorilor străini în România. Obiectivul său este de a atrage şi de a facilita investiţiile străine directe în România.