Se spune că strămoșii noștri puteau depista alimentele cu potențial toxic datorită abilității de a simți gustul amar. Cu timpul au descoperit că nu tot ce-i amar este și neapărat dăunător și au început să îmblânzească amarul în folosul lor. Bitterurile sunt tincturi concentrate sau infuzii în care au fost combinate tot felul de condimente precum cardamonul, anasonul sau coaja de portocală uscată ale căror arome se exprimă plenar în combinație cu alcoolul și ierburi precum gențiana, păpădia sau pelinul, cu reale proprietăți medicinale. Au apărut undeva în secolul 17 și erau vândute de farmaciștii mai mult sau mai puțin calificați ca remedii pentru probleme comune de circulație sau digestie.

Această specie de băuturi cuprinde fie lichiorurile digestive care sunt ceva mai fructate și mai prietenoase la gust și cele cu gust amar de medicament, în care preponderente sunt ierburile de leac și pe care le găsești îndeobște în fiole mici, mai degrabă în farmacii.

Probabil cel mai cunoscut bitter din lume este Campari. Mulți îl consideră lichior, însă producătorii săi insistă să-l numească bitter. Iar această precizare ține probabil de gustul său care este întradevăr amar, datorită chininei și pelinului pe care le are în compoziție. Rețeta sa conține, pe lângă cele două ingrediente, alte 66 de plante diferite, rădăcini, coji, condimente și scoarță de copac, puse toate în alcool cu apă la infuzat. Campari se bea indeobște la aperitiv pentru că plantele amare din compoziția sa stimulează digestia. Însă italienii au și alte biteruri pe care le numesc generic amaro și le beau mai degrabă la sfârșitul mesei pentru proprietățile lor carminative. Ierburile folosite deseori în combinațiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorțișoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, gingerul sau rozmarinul. Digestivele tradiționale pe care le găsești în Italia sunt fie mai blânde la gust precum Amaro Averna sau Montenegro, fie cu gust pronunțat amar cum este Fernet Branca, Cynar sau China.

Bitterurile foarte amare, care au mai mult de 30 de ierburi și condimente în compoziția lor sunt folosite adesea în combinații cu alte băuturi. De altfel, când au început să fie folosite de către barmani, bitterurile era percepute ca sarea și piperul pe care le adaugi la sfârșit în mâncare. Scopul lor evident era să condimenteze băutura și să potențeze aromele ingredientelor. N-au avut prea mare succes de la început, însă astăzi au devenit un ingredient la modă, sunt o prezență constantă în orice bar respectabil, iar mixologii pasionați obișnuiesc chiar să și le producă singuri după rețete perfectate în timp. Pentru cocktailurile făcute cu băuturi spirtoase maturate (whisky sau brandy) sau care conțin vermuturi dulci sunt folosite de obicei bitteruri cu arome complementare, care nu slăbesc buchetul băuturilor de bază.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.