Această leguminoasă, care costă doar 10 lei punga și se găsește în toate supermarketurile, poate înlocui cu succes masa de mititei.
Mititei de linte: este o alegere inteligentă
Lintea verde este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale esențiale precum fier, zinc și magneziu. Spre deosebire de carnea roșie, care este asociată cu riscuri crescute pentru boli cardiovasculare și cancer colorectal, lintea are un efect benefic asupra organismului. Este recomandată mai ales pentru persoanele cu colesterol ridicat, diabet sau afecțiuni digestive, datorită indicelui glicemic scăzut și conținutului bogat în fibre, scrie CSID.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, lintea este și o alegere ecologică. Cultivarea leguminoaselor are un impact de mediu mult mai redus comparativ cu creșterea animalelor, ceea ce face din lintea verde un produs sustenabil, accesibil și eficient.
Rețeta de mititei din linte verde
Pentru a transforma lintea într-un preparat savuros asemănător mititeilor, este nevoie de câteva ingrediente simple: linte verde fiartă, ceapă călită, usturoi, cimbru, boia afumată, sare, piper și puțin bicarbonat de sodiu. Pentru a lega compoziția, se poate adăuga pesmet sau făină de ovăz. Ingredientele se mixează până se obține o pastă consistentă, din care se formează cilindri asemănători micilor. Aceștia pot fi gătiți la tigaie sau la cuptor, în funcție de preferințe.
Preparatul final nu doar că seamănă vizual cu mititeii tradiționali, dar are o aromă intensă și este sățios. Se servește clasic, cu muștar, pâine și murături.
O alternativă potrivită pentru toți
„Mititeii” din linte sunt ideali pentru cei care țin post, sunt vegetarieni sau vor pur și simplu să încerce ceva nou. Sunt o opțiune gustoasă și sănătoasă, care poate sta cu mândrie lângă preparatele tradiționale.
La un preț accesibil, cu multiple beneficii nutriționale și ușor de preparat, lintea verde merită un loc de cinste în bucătăria românilor. Grătarul de weekend nu trebuie să fie exclusiv al cărnii — lintea îți poate oferi o surpriză plăcută.
Într-un studiu realizat în Iran pe un eșantion de 48 de persoane supraponderale și obeze cu diabet de tip 2, se arată că participanții care au consumat câte 60 de grame de linte în fiecare zi, timp de 8 săptămâni, și-au îmbunătățit nivelul colesterolului “bun” (HDL).
Pe de altă parte, colesterolul “rău” (LDL) a scăzut în mod semnificativ, la fel și nivelul trigliceridelor.