Cu opt luni in urma, Allianz a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei Asigurari Ion Tiriac (ASIT). Presedintele grupului Allianz anticipeaza ca Parlamentul si Guvernul Romaniei vor schimba in viitor cadrul legal privind sistemul de pensii. „Asta conduce la o mai mare insemnatate a sistemului de pensii private, sub forma produselor pentru asigurarile de viata si fondurilor de pensii”, a declarat Henning Schulte-Noelle. Presedintele Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, apreciaza ca in urmatorii zece ani piata asigurarilor de viata va creste de cel putin zece ori. El considera ca „este foarte important cine este lider intr-o piata de 60 de milioane de dolari, dar si mai important este care va fi pozitia intr-una de 600 de milioane de dolari”. Cristian Constantinescu a anuntat ca in aceasta toamna compania va lansa un produs de asigurare de viata de tip „unit linked” (o asigurare de viata cu componenta de investitii).
Pe primele sase luni ale acestui an, Allianz-Tiriac Asigurari a avut o crestere de 63 % a incasarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Primele incasate in cele sase luni au fost de 21 de milioane de dolari, iar primele subscrise au fost de 31 de milioane de dolari. Tinta companiei este sa ajunga liderul pietei de asigurari nonviata si intre primele cinci in asigurari de viata si fonduri de pensii private. Anul trecut, Allianz- Tiriac a avut o cota de piata de circa 12% din piata asigurarilor nonviata. Intre anii 1996 si1998, compania s-a mentinut pe locul trei, dupa Asirom si Astra. Locul trei a ocupat si anul trecut, dar pe locul doi a fost Omniasig, in locul companiei Astra.
Grupul german Allianz ocupa locul doi in lume dupa grupul american AIG. Compania germana incearca sa tina pasul cu globalizarea pietelor asigurarilor, lansand, dupa 1997, o campanie de achizitii care i-a adus o crestere cu 50% a cifrei de afaceri si a personalului. Desi reteaua din Europa Centrala si de Est nu reprezinta decat aproximativ 1 % din afacerile grupului,
Allianz continua sa investeasca in regiune, detinand participatii la mai multe banci si societati de asigurare. Chiar daca pietele
respective nu sunt inca suficient dezvoltate, volumul total al primelor incasate inregistreaza un ritm anual de crestere de circa 20%, dispunand de un potential considerabil. Deocamdata, chiar si slovacii, care au cele mai ridicate venituri din Europa Centrala, cheltuiesc pe asigurari numai 366 dolari pe cap de locuitor anual, in comparatie cu 1.650 de dolari in Uniunea Europeana. In opinia analistilor, prezenta Allianz pe aceste piete este justificata de o dinamica accelerata a sectorului asigurarilor. Aceasta afirmatie nu este insa valabila si pentru Romania, unde cheltuielile pe cap de locuitor cu polite de asigurare se ridica la numai 12,5 dolari pe an. Totusi grupul german a luat in calcul perspectiva de a deveni unul dintre cei mai puternici asiguratori din Romania.