Aliat este produsul prin care compania cu capital majoritar german debuteaza pe piata asigurarilor de viata din Romania. Debutul este totusi intarziat. in ianuarie, presedintele companiei, Cristian Constantinescu, declara presei ca inaugurarea diviziei de asigurari de viata va avea loc la inceputul verii, iar prima polita va fi una de asigurari de grup. N-a fost sa fie asa. Daca termenul s-a prelungit, se pare din cauza penuriei de specialisti existenta in acest sector al asigurarilor, polita de grup a fost inlocuita cu una individuala, in principal din cauza faptului ca problema deductibilitatii primelor de asigurare nu este nici astazi pe deplin lamurita.
De ce totusi un produs unit linked? „Acest gen de produs a inregistrat un succes deosebit in ultimii patru ani in Romania. in plus, sunt polite care ofera clientilor posibilitatea de a decide cat sa plateasca si cand sa plateasca”, motiveaza Hans Herlemann, directorul general adjunct al Allianz Tiriac.
O observatie corecta. ING Nederlanden, compania care a adus aceste produse in Romania in 1997, a reusit sa atinga in patru ani o cota de piata de aproape 60%. Polite unit linked mai vinde, cu bune rezultate, si Commercial Union Asigurari de Viata (exemple: Sigma, Gama).
Intrarea Allianz Tiriac pe piata asigurarilor de viata are loc concomitent cu demersurile de fuziune prin absorbtie ale companiei cu celalalt asigurator al grupului german, Allianz Romania. Analistii estimeaza ca cele doua evenimente ar putea conduce, intr-un interval de unul-doi ani, la situarea companiei germane in pozitia de lider al clasamentului general al asiguratorilor. Obiectivele diviziei de asigurari de viata intaresc previziunile analistilor. Allianz Tiriac si-a propus sa incaseze 200.000 euro pana la sfarsitul acestui an, 1,7 milioane euro in 2002 si sa fie una dintre primele cinci companii de viata un an mai tarziu. Prin comparatie, vom spune ca ING Nederlanden, liderul pietei, a avut de la 1 iulie 1997, data lansarii, pana la sfarsitul primului an, incasari de 405 mii USD, iar in urmatorul an, de 4,8 milioane USD.
Cateva cuvinte despre Aliat. Unul dintre elementele de noutate adus de polita este posibilitatea investirii, pe langa alte monede, si in euro, Aliat fiind, deocamdata, singurul produs care ofera o astfel de facilitate. Al doilea este dat de acoperirea riscului de deces in caz de razboi, dar numai in situatia in care asiguratul este surprins de eveniment intr-o alta tara. Prima de asigurare minima este de 20 euro/luna (sau contravaloarea in alte monede), iar frecventa platilor, in cazul in care nu s-a optat pentru prima unica, poate fi lunara, trimestriala, semestriala sau anuala.
Componenta de protectie a politei este reprezentata de asigurarea riscului de deces, asiguratorul obligandu-se sa plateasca in acest caz o suma minima garantata. Daca decesul are loc inainte de expirarea politei, iar valoarea contului contractantului este mai mare decat suma minima garantata, asiguratorul va plati suma reprezentata de valoarea contului.
Partea investitionala a contractului se refera la cumpararea prin plata primei de asigurare a unor unitati de fond, acestea fiind subdiviziuni ale unor fonduri cu grade diferite de risc. Allianz Tiriac a obtinut aprobarea BNR pentru investitii in strainatate, iar plasamentele externe ale companiei sunt administrate de catre specialistii Allianz Investment Bank Austria. in Romania, compania va investi banii rezultati din asigurarile de viata in certificate de trezorerie, iar in strainatate, in bonduri emise de trezoreria germana si alte state occidentale, precum si actiuni ale unor mari corporatii.
in privinta distributiei produselor de asigurari de viata, compania are ca obiectiv acoperirea in 2002 a intregului teritoriu al tarii.     

Extras din conditiile de asigurare Aliat

· Evenimentul asigurat este reprezentat de decesul asiguratului survenit intre data intrarii in vigoare a contractului si data de maturitate a politei.
· Primele esalonate se pot plati cu frecventa: lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Prima de asigurare unica este achitata o singura data la inceputul contractului, pentru toata perioada.
· Fondurile de investitii reprezinta portofolii de active financiare ce sunt administrate fie intern de asigurator, fie extern, de catre administratorii profesionisti ai fondurilor ce au contract incheiat in acest sens cu asiguratorul.
· Unitatile de fond reprezinta diviziuni ale Fondului de Investitii.
· Asiguratorul deschide si administreaza cate un cont propriu pentru fiecare contractant. in acest cont se aloca unitatile de fond pe masura ce sunt incasate primele de asigurare si se anuleaza unitati de fond la plata beneficiilor sau deducerea taxelor.
· Pretul de cumparare al unitatilor de fond este pretul de transformare a primelor de asigurare in unitati de fond.
SURSA: Allianz Tiriac asigurari