Alior Bank SA, a 10-a mare bancă poloneză, a precizat la rândul său că va prelua operaţiunile bancare ale GE, excluzând însă un portofoliu de credite imobiliare în valoare de 3,9 miliarde de dolari precum şi divizia de administrare a activelor, iar tranzacţia va fi finanţată prin vânzarea de acţiuni către actualii acţionari. După preluarea Bank BPH, Alior Bank va deveni a noua mare bancă din Polonia cu active de 60 de miliarde de zloţi.

Alior Bank este controlată de grupul public de asigurări PZU, care a informat că va sprijini strategia băncii prin achiziţionarea de noi acţiuni pe care Alior vrea să le emită. Preluarea Bank BPH se înscrie în agenda partidului la putere, Lege şi Justiţie (PiS), care vrea să redobândească un control mai mare asupra sectorului bancar, dominat în prezent în proporţie de 60% de băncile străine. Obiectivul PZU este să formeze a cincea mare bancă din Polonia, utilizând drept bază Alior Bank. Pentru a atinge acest obiectiv, Alior Bank ar putea cumpăra o altă bancă, posibil Raiffeisen Polbank, care tocmai a fost scoasă la vânzare de grupul austriac susţin sursele.

Pentru grupul american GE, vânzarea operaţiunilor bancare din Polonia face parte dintr-un plan anunţat anul trecut vizând vânzarea unor active în valoare de până la 200 de miliarde de dolari din întreaga lume, pentru a se concentra pe operaţiunile din domeniul industrial. Conglomeratul american estimează că va finaliza acest proces până la finele acestui an.

În anul 2010, GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-a hotărât să plece din România prin vânzarea către Garanti Turcia a pachetelor de acţiuni deţinut la trei instituţii financiare non-bancare – Motoractive IFN SA, Ralfi IFN SA, Domenia Credit IFN SA. AGERPRES