Privită ca o investiție cu risc major, agricultura nu a reușit să convingă creditorii. Condițiile impuse pentru acordarea împrumuturilor și costul acestora au determinat mulți fermieri să nu apeleze la bănci pentru a obține finanțare.
„Una dintre cauzele crizei din agricultură este lipsa de colaborare dintre parteneri. Iar sistemul bancar are un rol important. Au existat rezerve în ceea ce privește colaborarea dintre bănci și sectorul agricol din România“, susține Valeriu Tabără, ministrul agriculturii. Acesta spune că în proiectul noii Politici Agricole Comune (PAC) trebuie identificate soluțiile privind creditarea agriculturii.
Care este costul creditelor?
Recent, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș,  a declarat că noua PAC va pune accentul pe proiecte care să includă elemente de inovație și că valoarea subvențiilor acordate fermierilor va fi redusă simțitor. Acest lucru va întări legătura celor ce activează în sectorul agricol cu sistemul bancar. BRD a lansat recent creditul pentru finanţarea nevoilor de trezorerie ale beneficiarilor de subvenţii europene, care se acordă prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Dobânda se calculează în funcție de ROBOR, la care se adaugă o marjă, care variază între 3% și 5%, în funcție de tipul de client și de performanța financiară a acestuia. De asemenea, se percepe un comision de acordare de 1,5% din suma aprobată și un comision de administrare lunară de 0,2%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) garantează 50% din valoarea creditului, diferența de garanție de până la 100% reprezentând cesiunea creanței APIA.
Și ProCredit Bank acordă fermierilor împrumuturi de până la 150.000 de euro pentru capital de lucru, pe o perioadă de până la doi ani. Pentru investiții, banca acordă până la 250.000 de euro pe o perioadă de zece ani. FGCR garantează până la 80% din valoarea creditului. Tot 80% se garantează și pentru creditul agricol de la Banca Transilvania. Acesta se adresează celor ce dețin minimum 150 de hectare. DAE este de 15% pe an, iar împrumutul se acordă pentru maximum 12 luni.