Nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul alimentației sănătoase, fără să apelezi la medicamente. Este bine cunoscut faptul că excesul de colesterol de pe vasele de sânge este un factor major de risc în apariția bolilor grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral. Valorile normale ale colesterolului total nu trebuie să depășească 200 mg/dl.

Dacă nu ții nivelul colesterolului sub control, riști să dezvolți, în primă fază, hipertensiune arterială, principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Iată cum poți aduce nivelul colesterolului la valorile normale, fără medicamente.

Mănâncă regulat fructe și legume

Cea mai mare greșeală în privința alimentației pe care o facem este să nu ne facem „norma” de 5 fructe și legume zilnic. Aceste alimente sunt foarte importante în reglarea colesterolului, deoarece conțin steroli, care acționează țintit asupra grăsimilor din sânge, potrivit csid.ro

În special merele și strugurii sunt fructe recomandate pentru scăderea colesterolului, deoarece au în compoziție pectină și alte substanțe benefice care reduc nivelul colesterolului rău și îl cresc pe cel bun, îmbunătățind totodată microbiota intestinală.

Alte fructe și legume pe care ar trebui să le consumi mai des sunt: perele, caisele, avocado, broccoli, morcovii și varza de Bruxelles.

Consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase

În loc să mănânci alimente bogate în grăsimi saturate, sare, zahăr și aditivi, alege alimente „curate” care abundă în grăsimi sănătoase, esențiale pentru sănătatea inimii, dar și a creierului. Așadar, renunță la mâncarea procesată de tip fast-food și la alimentele procesate.

Grăsimile polinesaturate și cele mononesaturate – reunite sub „umbrela” grăsimilor sănătoase – reduc eficient nivelul colesterolului LDL.

Consumă mai des nuci (caju, fistic, alune de pădure etc.), avocado, pește, carne slabă și ulei de măsline.

Consumă alimente bogate în fibre

Nutrientul cel mai important când vine vorba despre scăderea nivelului de colesterol este reprezentat de fibre, care se găsesc din abundență în ovăz, dar și în fructe precum merele, prunele ori perele sau numeroase tipuri de legume.

Trebuie să consumi zilnic 25-38 de grame de fibre, dintre care aproape 30% trebuie să reprezinte fibrele solubile, prezente în astfel de alimente.

Pe lângă faptul că scad nivelul colesterolului, astfel de alimente sunt foarte benefice și pentru digestie, prevenind balonarea și constipația.

Mănâncă puțin și des

Greutatea în exces este una dintre cauzele principale ale colesterolului crescut. De aceea este important să încerci să slăbești, deoarece și nivelul colesterolului se va regla odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare și scăderea în greutate.

Studiile arată că o scădere în greutate de numai 5-10% ajută foarte mult la scăderea colesterolului total. Pentru a avea succes în acest demers, mănâncă porții mai mici de alimente bogate în fibre și proteine, dar mai des. Astfel vei avea energie toată ziua, te vei simți mereu sătul și vei slăbi mai ușor.