Nimeni n-ar fi crezut vreodată că scumbia de Dunăre are efecte miraculoase asupra organismului uman. Scrumbia de Dunăre este un pește gras, mușchii săi conțin peste 36% grăsime, plină de acizi grași polinesaturați.

Scrumbia de Dunăre, secretul sănătății

Nutriționiștii ne informează că dacă mâncăm scumbie de Dunăre cu uleiuri special presate la rece, precum uleiul de germeni de porumb sau germeni de grâu, carnea de pește ne ajută la curățarea grăsimilor depuse pe vasele de sânge, funcțiile inimii fiind îmbunătățite.

Scrumbia de Dunăre este un pește care își schimbă metabolismul când intră din apa sărată a Mării Negre în apă dulce a Dunării pentru a-și depune icrele. Aparent, același proces de inversare al metabolismului apare și-n organismul nostru dacă mâncăm scrumbie de Dunăre.

Dietă cu scrumbie de Dunăre

Persoanele care doresc să experimenteze efectele benefice ale scrumbiei de Dunăre trebuie să mănânce acest pește timp de trei săptămâni, iar în afară de carne de pește au voie doar legume și fructe. Dieta respectivă este recomandată persoanelor cu diabet de tip B, oamenilor supraponderali și celor cu probleme cardiace.

Dacă totuși nu găsești la magazin scrumbie de Dunăre, poți mânca somon. O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului nostru peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. De altfel, acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei, potrivit eatthis.

Publicat în ”The Journal of Clinical Investigation”, un studiu recent a descoperit că acizii grași Omega-3 formează molecule care activează un receptor ce poate fi extrem de important pentru oprirea procesului de inflamație, ajutând astfel la combaterea aterosclerozei.

Somonul ajută la tratarea artritei reumatoidă, bolilor de inimă și tulburărilor de dispoziție

Samantha Cassetty, expertă în nutriție și sănătate, a explicat că, atunci când avem un dezechilibru de Omega-3, acesta ”poate contribui la inflamația cronică de grad scăzut, legată de numeroase probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni inflamatorii autoimune precum artrita reumatoidă, bolile de inimă și tulburările de dispoziție”.

De aceea, ea recomandă ”să consumați pește gras de două ori pe săptămână” și „să vă bucurați de avocado, semințe de in și ulei de măsline în majoritatea zilelor săptămânii”. Somonul este bun și pentru persoanele cu diabet de tip 2. Nu numai că nu are carbohidrați, ci și grăsimi sănătoase Omega 3.

De asemenea, nivelurile ridicate de acizi grași Omega-3 din organism pot crește sensibilitatea la insulină și pot îmbunătăți metabolismul glucozei. Pe lângă peștele gras, acizii grași Omega-3 se găsesc în: nuci, boabe de soia, semințe de in, semințe de cânepă, fasole roșie, ulei de rapiță și ulei de masline.