Concluziile provin din câteva studii prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, care a avut loc între 31 mai și 3 iunie, scrie Health.com.

Efectele uleiurilor din semințe asupra sănătății sunt un subiect de dezbatere în acest moment, în special după ce secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane, Robert F. Kennedy Jr., a afirmat că uleiurile din semințe contribuie la inflamații și boli cronice.

„În ciuda îngrijorării crescânde a publicului că uleiurile din semințe sunt dăunătoare sănătății, acest studiu se adaugă la numărul deja considerabil de cercetări care spun că acest lucru nu este adevărat”, a declarat Nate Wood, medic specializat în obezitate și medicină internă la Yale Medicine.

Ce este acidul linoleic

Acidul linoleic este un nutrient esențial care se găsește în uleiurile vegetale și din semințe, nuci, semințe, carne și ouă. Este un acid gras polinesaturat (PUFA) – o grăsime sănătoasă.

PUFA oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea așa-numitului nivel de colesterol „rău” al lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) și controlul glicemiei.

În 1969, uleiul de soia – care este plin de acid linoleic – a devenit un aditiv comun utilizat în alimentele procesate, iar aportul de acid linoleic a crescut dramatic. Cam în aceeași perioadă, prevalența obezității și a diabetului a început să crească în SUA.

Anumiți specialiști, inclusiv RFK Jr., spun că creșterea consumului de ulei din semințe și prevalența tot mai mare a obezității și a diabetului au legătură. Afirmațiile care circulă în ultimele luni se concentrează pe ideea că acizii grași omega-6 din uleiurile din semințe se descompun în substanțe nocive atunci când sunt încălziți, ducând la inflamații și boli cronice.

Ce s-a descoperit în cel mai recent studiu

Această nouă cercetare – împreună cu multe altele – a constatat contrariul. Cercetătorii au evaluat datele de sănătate a 1.894 de persoane și, utilizând date provenite din analize de sânge, au analizat dacă biomarkerii inflamației și ai glicemiei erau vreo legătură cu cantitatea de acid linoleic consumată de fiecare persoană.

Echipa a descoperit că nivelurile mai ridicate de omega-6 și acid linoleic erau legate de niveluri mai scăzute de:

glucoză
insulină
HOMA-IR, un biomarker al rezistenței la insulină
biomarkeri ai inflamației

Înseamnă că participanții care au consumat o cantitate mai mare de acid linoleic au avut, de asemenea, o probabilitate mai mică de a avea factori de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

”Acest studiu va înlătura temerile pe care oamenii le au cu privire la uleiurile din semințe”, spune Kennedy.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile sunt în concordanță cu literatura științifică preexistentă care leagă un aport mai mare de acid linoleic de un risc mai mic de diabet, accident vascular cerebral sau atac de cord.

„Sper că acest studiu și altele similare vor înlătura unele dintre temerile pe care oamenii le au cu privire la uleiurile din semințe”, a declarat Wood.

Rezultatele acestei cercetări nu susțin ideea că uleiurile din semințe sunt inflamatorii.

„De fapt, acestea sunt mai degrabă în concordanță cu posibilitatea contrară”, a declarat autorul studiului, Kevin Maki, doctor în filosofie, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică a Universității Indiana-Bloomington și fondator al Midwest Biomedical Research. „Acestea pot avea efecte antiinflamatorii.”

Uleiurile din semințe ar putea fi o alternativă mai sănătoasă

Potrivit lui Wood, uleiurile din semințe ar putea fi pur și simplu o alternativă mai sănătoasă în comparație cu alte ingrediente comune din dieta americană. Cercetările arată că oamenii pot reduce riscul de boli de inimă prin înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate (ulei din semințe și ulei vegetal).

Dovezile sugerează că acizii grași – cum ar fi cei din uleiurile din semințe – joacă un rol în funcționarea corectă a celulelor și a enzimelor. S-a demonstrat că acizii grași polinesaturați (PUFA) joacă un rol în reglarea sistemului imunitar și produc atât molecule proinflamatorii, cât și antiinflamatorii.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine mecanismul din spatele modului în care uleiurile din semințe și PUFA afectează sănătatea metabolică.

„Problema nu este acidul linoleic, ci alimentele care îl conțin”, a declarat Wood.