Dar anumite schimbări ale comportamentului, cum ar fi mai multă mișcare, renunțarea la fumat și alimentația mai sănătoasă, pot preveni afecțiuni grave ale inimii. O nouă cercetare, citată de ScienceAlert, sugerează că, în loc să acordăm atenție cantității de grăsimi saturate pe care o consumăm, ar trebui să vedem din ce surse alimentare provin grăsimile saturate.

O schimbare a dietei recomandată de obicei de medici se referă la cantitatea de grăsimi saturate. Specialiștii sugerează că, pentru a avea o inimă sănătoasă, trebuie să consumăm grăsimi polinesaturate, pe care le găsim de obicei în nuci, uleiuri vegetale și pește, și care sunt considerate mai sănătoase.

Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind grăsimile saturate s-au concentrat exclusiv pe analiza grăsimilor saturate și a legăturii lor cu bolile de inimă. Dar alimentele conțin diverse tipuri de nutrienți.

Care dintre alimentele care conțin grăsimi saturate sunt legate de bolile de inimă

Acesta este motivul pentru care este mai important să vedem care dintre alimentele care conțin grăsimi saturate sunt legate de bolile de inimă, decât să luăm în considerare doar grăsimile saturate. Acest lucru și l-a propus cercetarea recentă. Aceasta s-a bazat pe date din studiul EPIC-CVD al Universității din Cambridge, care a analizat sănătatea cardiovasculară a persoanelor de vârstă mijlocie, din 10 țări europene. Au fost incluși 10.529 de participanți care au dezvoltat boli de inimă în timpul studiului.

Participanții au fost selectați aleatoriu dintre cei 385.747 de participanți la studiul EPIC.

Nu s-a găsit nicio legătură directă între cantitatea de grăsimi saturate consumate de participanți și riscul lor de a face boli de inimă. Dar imaginea a fost diferită când au fost analizate alimentele care sunt surse obișnuite de grăsimi saturate.

Grăsimi saturate

Astfel, autorii au descoperit că persoanele care au consumat mai multe grăsimi saturate din carne roșie și unt aveau mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă. Cei care au mâncat mai multe grăsimi saturate provenind din brânzeturi, iaurt și pește au avut un risc mai scăzut de boli de inimă.

Noile descoperiri arată că legătura dintre bolile de inimă și grăsimile saturate depinde de sursele alimentare din care provin acestea.

Studii anterioare au arătat că diferitele grăsimi saturate prezintă diferite niveluri de risc, când vine vorba de boli de inimă.

Acidul palmitic poate avea un efect dăunător asupra nivelurilor de colesterol

De exemplu, acidul palmitic (un subtip de grăsimi saturate) este mai frecvent în carnea roșie în comparație cu brânză și iaurt. Cercetările arată că poate avea un efect dăunător asupra nivelurilor de colesterol care circulă în sânge, un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.

În schimb, acidul pentadecanoic (un alt subtip de grăsimi saturate, întâlnit în mod obișnuit în lactate) este de obicei asociat cu un risc mai mic de boli de inimă.