Alimente pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Vinul și cafeaua ar putea deveni amintire

Aceștia, avertizează experții, ar putea dispărea în următoarele decenii, scrie Tastingtable. Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații.

Strugurii sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură, alimentarea cu apă și expunerea la soare. Strugurii sunt deosebit de sensibili la schimbările de temperatură, alimentarea cu apă și expunerea la soare.

Pentru că reacționează chiar și la cele mai mici schimbări ale climei, sunt considerați un indicator extrem de corect. Conform cărții „Wine and Climate Change”, în regiunile viticole tradiționale din Europa, primăvara este marcată de înghețuri imprevizibile, care omoară mugurii și vița de vie, influențând cantitatea și calitatea fructului.

Vița-de-vie și strugurii, expuse fenomenele meteo extreme

Verile au devenit tot mai calde și mai uscate, ceea ce va face ca vița-de-vie care are nevoie de apă și strugurii să se zbârcească. Strugurii pot ajunge la maturitate, dar de multe ori nu ating maturitatea fenolică necesară aromelor, aciditatății și taninurilor pe care trebuie să le aibă un vin de calitate.

Toamna târzie împinge data la care trebuie să se facă recoltarea, influențând vița-de-vie, iar iernile aduc viscole care pot ucide plantele perene precum vița de vie. Este tot mai probabil ca schimbările climatice să provoace mai multe fenomene extreme și, prin urmare, să amenințe și mai mult stabilitatea producției de struguri.

Căldura mare, una din marile amenințări la adresa strugurilor de vin

Căldura continuă să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa strugurilor de vin, care preferă temperaturi mai scăzute, decât strugurii de masă. Potrivit Climate Central, temperatura medie a sezonului de vegetație a crescut în medie cu 1,4°C , iar creșteri similare au loc în majoritatea regiunilor viticole europene.

Dr. Greg Jones, expert în vin și climă, afirmă că unele soiuri de struguri, precum Pinot Noir, Pinot Gris și Pinot Blanc, nu pot rezista mai mult la astfel de schimbări. Dacă media este de 2 grade, unele regiuni au depășit cerințele de căldură pentru Pinot Noir. Jones susține că aceste schimbări de temperatură afectează calitatea vinului.

Cercetătorii au observat că cele mai bune regiuni pentru a cultiva Pinot Noir și Chardonnay, două dintre soiurile de bază pentru fabricarea șampaniei, se vor muta spre nord, departe de Franța.

Vinul roșu liniștit de calitate ar putea deveni chiar posibil datorită proiecțiilor de mediu, au spus ei, numind acest lucru „un Sfânt Graal”.

Când vine vorba de geografia vinului, altitudinea și latitudinea sunt o componentă-cheie pentru capacitățile optime de producere a vinului. Schimbările climatice forțează schimbări în geografia tradițională a vinului, așa că unele culturi de viță-de-vie se deplasează la altitudini și latitudini mai înalte.

Și alte alimente riscă să dispară în următorii ani

Alimente extrem de populare, precum ciocolata, cafeaua, avocado, fructele de pădure, prunele, cireșele, piersicile și caisele, ar putea, de asemenea, să dispară. Pe lista alimentelor amenințate de schimbările climatice se mai află și bananele, porumbul, năutul, alunele și cerealele.