Delicioasa băutură ne oferă energia de care avem nevoie pe timpul zilei. Dar mai este bună cafeaua infuzată la rece dacă o ținem prea mult la temperatura camerei?

Procesul este mult mai lung, dat există beneficii când vine vorba de gust

Spre deosebire de cafeaua cu gheață, preparată cu apă fierbinte și apoi răcită, cafeaua infuzată la rece folosește apă la temperatura camerei sau rece și permite zațului să se înmoaie bine, într-un interval de 12 – 24 de ore, înainte de a fi strecurat.

Deși procesul este mult mai lung, există anumite beneficii când vine vorba de gust. Acest tip de preparare la rece poate face ca băutura să aibă un gust mai puțin amar, permițând aromelor subtile din boabele de cafea să iasă în evidență.

Cafeaua infuzată la rece poate fi „tare”, fără a fi amară

Timpul este elementul-cheie în prepararea cafelei la rece. În lipsa apei fierbinți care forțează procesul de extracție, se obține un profil aromatic diferit, mai delicat, mai discret și mai dulceag.

Asta fiindcă mulți dintre compușii dulci sunt solubili și în apă rece, ceea ce nu se poate spune despre acizi și uleiuri. Cafeaua infuzată la rece poate fi „tare” (concentrație mare de cofeină) fără a avea un gust aspru sau amar.

La frigider sau la tempratura camerei?

Există diferite teorii cu privire la modul în care trebuie păstrată cafeaua pregătită astfel (fie la frigider, fie la temperatura camerei). Dar întrebarea pe care și-o pun consumatorii acestui tip de cafea este dacă aceasta poate face rău dacă stă prea mult la tempratura camerei.

Pungile cu cafea boabe, care nu sunt deschise, pot dura aproximativ 6 luni dacă sunt depozitate într-un loc întunecat și răcoros. În schimb, cafeaua infuzată la rece poate dura aproximativ două săptămâni dacă este ținută la frigider și doar două zile dacă este păstrată la temperatura camerei.

Când poate cădea pradă oxidării

Cu excepția cazului în care ați adăugat lapte sau frișcă în cafeaua infuzată la rece (care se pot altera și pot provoca toxiinfecții alimentare), consumul cafelei infuzate la rece, lăsată la temperatura camerei este destul de sigur, deoarece bacteriile nu se dezvoltă foarte repede.

Dar, ca majoritatea alimentelor și băuturilor, infuzarea cafelei la rece poate cădea pradă oxidării. Când este expusă la aer, acesta își schimbă compoziția și se deteriorează, determinând apariția mucegaiului și a mirosului de rânced.