Surse știripesurse.ro au declarat că ALDE, Pro România și PSD vor să încheie o alianță pentru a putea răsturna Guvernul Orban.

Detaliile acestei alianțe politice se negociază în aceste zile: obiective, pondere, denumire, siglă, organisme comune, iar obiectivul declarat va fi acela al câștigării alegerilor locale și parlamentare.

Este posibil ca în componența noii alianțe să intre și alte forțe politice, dar pe moment ea va fi formată din cele tei formațiuni politice enunțate deja.

Ce plan are alianța

Planul pe scurt ar fi următorul: pentru că lucrurile au intrat în linie dreaptă și timpul nu prea mai are răbdare, Alianța urmează a fi anunțată potrivit informațiilor noastre înaintea Congresului PSD.

Cel mai probabil alegerile locale vor avea loc pe 20 sau 27 septembrie, iar soarta alegerilor parlamentare va depinde foarte mult de decizia Curții Constituționale (judecătorii vor trebui să decidă dacă data alegerilor parlamentare e de apanajul Guvernului sau al Parlamentului).

Cel mai devreme organizarea parlamentarelor va fi posibilă în decembrie, în caz contrar ele urmând ar fi organizate în primăvara lui 2021.

Alegerile parlamentare nu pot fi devansate și să fie organizate cu localele, pentru că asta ar însemna că am avea alegeri anticipate, ori așa ce este imposibil de vreme ce mandatul actualului Parlament se încheie la sfârșitul acestui an.

Înainte de alegerile locale, undeva la începutul lui septembrie Guvernul Orban II va fi doborât de o Moțiune de cenzură la care vor adera pe lângă membrii noii Alianțe (PSD, Pro România, ALDE) și UDMR și o parte din Grupul Minorităților Naționale.

Ce spune Rareș Bogdan despre alianță

„De la dorinţă la putinţă e cale lungă. E normal să vrea PSD să răstoarne puterea. Eu vă spun că în următorii patru ani şi jumătate, PNL va da premier”, a replicat prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, duminică, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.