La ultima sa reuniune ministerială, organizată la sediul de la Viena în data de 27 noiembrie, OPEC a decis să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei, în pofida faptului că în prezent preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de cel de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului.

'OPEC trebuie să intervină pentru a corecta dezechilibrele printr-o reducere a producţiei, care să conducă la o revenire a preţurilor şi să apere veniturile statelor membre', a apreciat Youcef Yousfi.
Aproximativ 95% din veniturile externe ale Algeriei provin din vânzarea de petrol şi gaze naturale.

Atât Arabia Saudită, liderul OPEC, cât şi alţi mari producători de petrol, au avertizat, săptămâna trecută, că OPEC nu îşi va reduce producţia nici dacă preţul barilului de ţiţei va coborî până la 20 de dolari.

În schimb, Youcef Yousfi a explicat că Algeria nu împărtăşeşte acest punct de vedere al marilor producători, care se tem că, în cazul în care OPEC îşi va reduce producţia, de acest lucru vor profita alte ţări producătoare, dar care nu sunt membre ale OPEC. Yousfi a adăugat că, în 2014, Algeria va strânge 60 de miliarde de dolari din exporturile de hidrocarburi, cu două miliarde de dolari mai puţin decât în 2013.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.
Următoarea reuniune a miniştrilor petrolului din OPEC ar urma să aibă loc peste cinci luni.

SURSA: Agerpres