"Poate că domnul Varoufakis a făcut greşeli, toţi facem. Îl puteţi acuza pentru acţiunile politice, pentru declaraţii, pentru gusturile vestimentare, pentru vacanţele în Aegina", a spus Tsipras.

"Dar nu îl puteţi acuza că a furat banii poporului grec sau că ar fi adus Grecia pe marginea prăpastiei", a spus Tsipras.

Curtea supremă de justiţie din Grecia a cerut Parlamentului anularea imunităţii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de "înaltă trădare" după ce a dezvăluit informaţii despre un presupus plan secret de ieşire a ţării din zona euro.

Potrivit ziarului Ekathimerini, solicitarea instanţei supreme a fost făcută după două plângeri împotriva deputatului Syriza, de extremă-stânga. Una dintre plângeri a fost depusă de Apostolos Glenzos, primarul oraşului Stylida şi liderul partidului antisistem Teleia. O altă reclamaţie la Curtea supremă a fost făcută de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi îl acuză pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor pe 6 iulie, de "înaltă trădare" şi de daune aduse economiei Greciei.

Suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Syriza este puţin probabilă, dat fiind că este în mod clar vorba de o activitate cu caracter politic. Ianis Varoufakis a dezvăluit că elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plăţi, pentru a permite continuarea tranzacţiilor bugetare în cazul prelungirii măsurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finanţelor susţine că nu era nimic ilegal în acest plan controversat.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a admis că Guvernul pe care îl conduce a elaborat planuri de urgenţă pentru eventualitatea ieşirii ţării din zona euro, dar a respins acuzaţiile conform cărora ar fi pregătit revenirea la drahmă.

"Nu am elaborat niciun plan de ieşire a Greciei din zona euro, dar am avut planuri de urgenţă", a declarat Tsipras în Parlament. "Dacă partenerii şi creditorii noştri pregătiseră un plan de scoatere a Greciei din zona euro, nu era normal ca noi să fi pregătit un plan de urgenţă?", a argumentat Tsipras.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.