Alexandru Rafila a transmis, luni, că, în opinia sa, transferul pacientului care a murit în Belgia astăzi a fost unul “greoi”, atrăgând atenția că degeaba sunt transferați pacienții aflați în fază terminală.

Reacția lui Alexandru Rafila

“Eu cred că a fost un transfer greoi, pentru că, dacă ar fi fost prima dată când lucrul acesta s-ar fi întâmplat, atunci, sigur că puteam să găsim scuze. Gândiţi-vă că în mod repetat au fost astfel de situaţii după Colectiv, dar şi în perioada care a urmat tragediei de la Colectiv au fost astfel de situaţii şi speram să fie o procedură rapidă, care să evite complicarea situaţiei unor pacienţi”, a transmis Alexandru Rafila, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că degeaba sunt transferaţi pacienţi aflaţi în fază terminală. Transferul trebuie făcut “cât mai repede”, când funcţiile vitale sunt păstrate şi când şansele de vindecare sunt, în mod evident, mult mai mari, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că pacientul care a murit în Belgia a fost transferat în străinătate de îndată ce s-a găsit un centru şi a fost posibil “din punct de vedere tehnic”.

Cine este românul decedat în Belgia

Bărbatul de 51 de ani, care suferise, în data de 20 ianuarie, o arsură gravă prin electrocuţie, a murit luni. Acesta fusese transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar, apoi, în data de 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sfântul Spiridon” din Iaşi.

În data de 28 ianuarie, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată “din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brules – IMTR din cadrul Grand Hopital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu