Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății – OMS, a vorbit miercuri în termeni categorici cu privire la comportamentul românilor în timpul pandemiei de coronavirus.

Rafila acuză atitudinea mult prea relaxată a celor mai mulți dintre concetățenii noștri, care nu respectă recomandările autorităților și refuză pur și simplu să adopte cele mai elementare măsuri preventive.

”Eu o să mă refer la partea medicală, la restul îmi e mai greu să mă refer pentru că n-am suficiente elemente sau poate că nu sunt suficient de obiectiv. Situația medicală este oarecum previzibilă, pentru că suntem pe un trend ascendent de vreo câteva săptămâni.

”Opinii contradictorii în spațiul public”

Încercăm să convingem oamenii să respecte recomandările. Din păcate, există foarte multe opinii contradictorii în spațiul public, iar lucrul acesta generează, în mod evident, neîncredere. Există mulți concetățeni care optează pentru varianta simplă, adică varianta ușoară în care nu e nevoie să adoptăm nicio formă de comportament preventiv, niciun fel de măsură de protecție.

Lucrul acesta se traduce într-un număr mai mare de cazuri care se înregistrează în fiecare zi”, a declarat Alexandru Rafila, în direct la B1 TV.

”Încă o dată, vârful este generat de o schimbare a comportamentului. Pentru că dacă noi o să continuăm cu comportamentul relaxat, fără să respectăm măsurile de protecție, vârful va fi îndepărtat și foarte înalt.

”Numărul de cazuri va mai crește”

Ori, scopul este să avem un vârf cât mai mic și cât mai apropiat, prin modificare de comportament.

Nu poate nimeni să spună cum se vor comporta 20 de milioane de cetățeni din România în perioada următoare, mai ales dacă le transmitem mesaje care nu au, în niciun caz, rolul de a-i încuraja să respecte măsurile de protecție individuală, care duc la protecția colectivității”, a completat el.

”Lucrurile sunt într-adevăr foarte îngrijorătoare, din două motive: numărul de cazuri va mai crește, iar spitalele se vor confrunta cu mai multe internări.

”Consecințele se vor vedea”

În două săptămâni am putea să transformăm această tendință crescătoare în una descrescătoare, dacă ar exista o schimbare în atitudinea populației.

Dar pentru acest lucru trebuie să ne implicăm cu toții. În caz contrar, consecințele se vor vedea și vom ajunge în situația să discutăm cine e de vină.

Eu nu vreau să ajungem acolo. Trebuie să ne mobilizăm cu toții și să schimbăm această atitudine de multe ori batjocoritoare la adresa celor care respectă regulile.

Văd foarte multe persoane care nu respectă niciun fel de reguli, ori tocmai așa se transmite infecția”, a mai spus Rafila, miercuri, la Antena 3.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea