Într-un interviu acordat la România TV, Alexandru Rafila a vorbit despre modul cum se va face testarea în cabinetele medicilor de familie. Totodată, el a vorbit și despre certificatul verde, dar și despre momentul în care se vor găsi antiviralele din tratamentul anti-covid în farmacii.

Astfel, ministrul Sănătății susține că nu va renunța la certificatul verde obligatoriu, deşi pare că şi PSD, partidul din care face parte, nu ar mai dori acest document. El a adăugat că se discută constant creșterea numărului de infectări și este nevoie de un instrument în cazul unui adevărat dezastru.

Ministrul susține că certificatul verde trebue impus pe o perioadă determinată, în funcție de indcatori epidemologici despre care s-a vorbit în ultimele zle.

„Ne găsim în situația paradoxală. Toata lumea discută despre creșterea numărului de cazuri. Îmi pare rău că nu avem la dispoziţie un instrument măcar temporar pentru a putea să controlăm valul pandemic. Decizia este de natură politică. Eu şi colegii de la institut am făcut documentaţia tehnică, urmează să vedem. Cred că e acceptabil și nu e un document sau procedura care se impune pe perioadă nedeterminata, ci pe perioadă determinată de indicatori epidemiologici și, faptul că există și un acces consistent la testare de 45 de zile ,este elementul de încurajare a acestui instrument”, a spus Rafila.

În ceea ce privește testarea făcută de medicii de familie, Alexandru Rafila susține că această măsură are rolul de a limita răspândirea virusului. Astfel, inclusiv cei care au simptome mici, vor putea fi depistați la timp și vor beneficia de tratamentul adecvat.

Alexandru Rafila, despre testarea făcută de medicii de familie

„Noi am promis accesul la testare pentru persoanele care au cele mai mici simptome sau au fost contacti cu pozitivi. Cred că măsura asta aprobată azi o să ducă la un acces facil al oamenilor din mediul rural mai ales pentru că nu erau locuri unde să faci test și să putem să controlam în măsură mai bună pandemia. Pozitivii pot să beneficieze de evaluare și tratament din timp pentru că mortalitatea mare din România s-a datorat şi faptului că oamenii nu se duceau din timp la spitale”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Ministrul susține că există deja o listă de teste de COVID aprobate, iar medicii de familie urmează să le achiziționeze.

„E o lista de teste aprobate. Nu sunt 2-3 tipuri și oricare medic de familie le cumpără, iar banii care sunt plătiți fiecărui medic care include testul echipamentul de protecţie și manopera o sa provina din fondul naţional unic pentru asigurări de sănatate prin transfer de la Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila.

Referitor la situația antiviralelor din tratamentul anticovid, ministrul susține că se caută soluții încă, dar și dovezi cu privire la eficiența acestora. Totodată, se așteaptă și o serie de recomandări.

„La arbidol am încercat să găsim soluții, dovezi legate de eficacitatea lui, dar nu există și noi putem să luăm deciziile dacă o comisie de specialiști de la MS da aceasta recomandare. În lipsa recomandării, eu nu pot eu să iau o decizie”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.